Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130 инструменталисти ще свирят на конкурса „Млади виртуози” 2014

Кристина Георгиева
Снимка: архив
Десетото издание на Международния конкурс „Млади виртуози” събира около 130 инструменталисти. Между 24 и 30 март те ще се състезават в три специалности – пиано, флейта и кларинет. Участниците са от близо 20 страни, сред които Германия, Австрия, Белгия, Русия, Япония, Южна Корея, Сингапур, почти всички балкански държави… Инициатор и основател на конкурса е Милка Митева – директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Заедно с нея в организационния комитет са известни български музиканти. Повечето от тях успешно съчетават артистичните си изяви с активна педагогическа дейност. Състезанието се провежда в НМУ. Според регламента, изпълнителските профили и теоретичните дисциплини се сменят всяка година. Съпътстващата програма включва творчески срещи, ателиета, концерти. Качеството и популярността, които успя да постигне „Млади витруози”, го наредиха сред пълноправните членове на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – EMCY.

Наградния фонд за конкурса осигурява фондация „Америка за България”. Събитието се провежда с подкрепата на Министерството на културата, под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Освен трите награди в различните възрастови групи, ще бъдат присъдени няколко специални награди. Европейският съюз на младежките музикални конкурси – EMCY дава една от тях. Организацията ще осигури и концертни ангажименти в Европа на петима от най-добрите инструменталисти.

Милка Митева Снимка: архивПрез различните издания на „Млади виртуози” преминаха стотици талантливи изпълнители, за да се отправят към други страни и още по-големи предизвикателства. Сред тях са и участниците в концерта на 23 март, с който тържествено ще бъде отбелязано началото на конкурса. В него ще чуем цигуларката Кристина Георгиева, едно от откритията на „Млади виртуози”. В програмата са включени изпълнения на пианистите Стефан Бонев, Асен Танчев, Гергана Иванова – флейта, Лора Маркова – цигулка. Ще прозвучи творбата на Емерих Ханс Амбил от България, победител през 2013 г. в специалност композиция.


Кои са известните личности, включени в международното жури, както и интересни моменти от историята и предстоящото издание на „Млади виртуози” научаваме от г-жа Милка Митева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05