Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Треньорът Стойчо Стоев: „Лудогорец” доказа, че може да играе съвременен футбол”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
„Това е само началото. Минахме етапи от развитието си като отбор в Европа. Научихме се. Правя съпоставка с мачовете с „Базел”, тогава още не бяхме готови за тези мачове. Сега се постарахме да докажем, че можем да играем съвременен футбол. Нямаше какво да губим, целта беше да играем нападателно”. С такъв оптимистичен тон на пресконференцията след мача в Испания старши треньорът Стойчо Стоев отбеляза края на европейския поход на своя „Лудогорец”, достигнал до 1/8-финала на Лига Европа, където отстъпи пред испанския „Валенсия”. Стоев също така прогнозира, че още догодина разградчани ще се представят още по-силно в европейските си мачове.

А поводите за неговия оптимизъм никак не са малко. Те се крият в постигнатите резултати. За „Лудогорец” сезон 2013/2014 в европейските клубни турнири започна със светването на предупредителна „червена” лампичка. Първият мач на тима в предварителния кръг на Шампионската лига срещу братиславския „Слован” завърши с нелепа загуба в последните минути, която изглеждаше като повторение на кошмара срещу „Динамо” (Загреб) от предишната година. С идването на новия треньор Стойчо Стоев обаче, нещата претърпяха светкавична промяна, започнала с класическа победа – 3:0 в реванша срещу словашкия тим.

В плейофите за влизане в груповата фаза на най-авторитетния европейски клубен турнир отборът бе елиминиран от далеч по-класен съперник – швейцарския „Базел”, но продължи участието си във второто по значимост съревнование – Лига Европа. Дори и в тези два мача обаче „лудогорци” не изневериха на открития и нападателен футбол.

Снимка: БГНЕСЛогично дойде ред и на най-успешното в историята на българския футбол участие в груповата фаза на Лига Европа. „Лудогорец” стана първият български тим, оглавил крайното класиране в своята група. При това българският първенец загуби само две точки от равенството у дома срещу „Черноморец” (Одеса). В останалите си мачове разградските футболисти извоюваха цели пет победи – по две срещу холандския „ПСВ Айндховен” и „Динамо” (Загреб) и една като гост в Одеса.

Последваха паметните двубои от 1/16-финала срещу италианския „Лацио”. В първия мач в Рим „Лудогорец” извоюва неочаквана и изключително сладка победа с 1:0. Реваншът в София обаче започна тревожно. Италианският тим успя да ликвидира предимството на българите още в 1-та минута. В началото на второто полувреме последва нов „студен душ” за българския шампион – „Лацио” поведе с 2:0 – резултат, който класираше напред италианците. Едва тогава последва героичният български отпор. С много воля и желание „лудогорци” успяха да достигнат до равенство 2:2, което им осигуряваше общ успех. Но съдбата все още не бе казала последната си капризна дума. Осем минути преди края неостаряващият немски нападател Мирослав Клозе, отново изведе „Лацио” напред. За да дойде 88-та минута, в която, докато вратар и защитник на италианския тим се двоумяха кой да играе с топката, неизвестно откъде между тях изникна бразилският жокер на „Лудогорец” Кишада и буквално с върха на обувката си чукна топката в опразнената врата. Драматичното равенство 3:3 отвори пътя на „Лудогорец” към 1/8-финалите срещу „Валенсия”.

Снимка: БГНЕСВ първия мач в София за съжаление футболистите на българския шампион като че ли не издържаха психически. Както и срещу „Лацио”, мачът започна с ранен гол на гостите. Но последвалите събития бяха повече от предразполагащи към обрат. Точно в средата на първото полувреме българският първенец получи правото да изпълни дузпа, а опитният халф на „Валенсия” Сейду Кейта получи червен картон и остави отбора си в намален състав. Зад топката застана голмайсторът на „Лудогорец” словенецът Роман Безяк. За съжаление вратарят на гостите парира неговия удар и тук някъде ентусиазмът, настроението, а с тях и волята за победа на българските шампиони се прекършиха. Опитните футболисти на „Валенсия” дори и с човек по-малко овладяха напълно ситуацията на терена и логично постигнаха класическа победа – 3:0. Колкото до реванша във Валенсия, той завърши с нова победа на испанския тим – 1:0. Но както се вижда от думите на треньора на „Лудогорец” Стойчо Стоев, с които започнахме, българският тим се представи на испански терен изключително достойно. Можем само да пожелаем на амбициозния наставник оптимистичните му прогнози за следващият европейски сезон да се сбъднат.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03