Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Танцова работилница Илиев” – девето издание

БНР Новини

Нашето изкуство е щастие и емоция, младите български танцьори трябва да показват радостта от танца, да бъдат по-уверени и да осъществяват мечтите си – хореографът Петър Илиев. В първия ден на пролетната си ваканция около 120 ученици от България и съседните държави започват активна работа в създадената от него „Танцова работилница Илиев”.

Снимка

Класически балет стил Баланчин (за разлика от изучавания у нас стил Ваганова), модерен танц, хип-хоп, характерен танц – това са стиловете, които ще преподават утвърдени хореографи от САЩ и Германия. На шести април е заключителният концерт. Ще бъдат определени и стипендиантите за тази година. Младите танцьори, спечелили най-високите отзиви на специалистите, ще имат възможност да се обучават в престижни танцови центрове в САЩ. Организатор е фондация „Танцово изкуство – Илиев“, създадена през 2008 г.






СнимкаЗапочнал кариерата си като солист на Националния ансамбъл „Филип Кутев”, повече от двадесет години Петър живее в САЩ. Получил е образованието си у нас и отвъд океана – в Държавния танцов институт – Ню Йорк. Работил е на няколко места в Щатите, бил е артистичен директор на „Уестуинд” – един от първите ансамбли в САЩ, чиято мисия е запознаването на американската публика с богатството на етническия танц. Преподава в училищата към „Пасифик нортуест балет” и „Балет Чикаго”. На 31 март се открива деветото издание на работилницата в България. През годините нейни стипендианти са били немалък брой талантливи млади българи. Андрея Андонова, ученичка в Националното училище за танцово изкуство, печели наградата през 2013 г. В интервюто с нея и г-н Илиев ще научите повече за предстоящото събитие, за историята на фондацията и перспективите, които тя осигурява за участниците в работилницата. А младата балерина споделя впечатленията си от интензивните занимания в „Пасифик нортуест балет”.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55