15 години „Жълта музика”

Снимка: Светлин Николаев

В края на 90-те години на миналия век четири групи създават неформалното сдружение, добило популярност като „Жълта музика”. Това е НПО (неправителствена организация), регистрирана, със собствено студио, офис и клуб, в който изпълнителите да представят своите авторски композиции. В нея са били групите „Анимационерите”, „Остава”, „Блуба Лу” и „Уикеда”, както и други, асоциирани, които са ползвали ресурсите. Обединява ги стремежът да наложат високи критерии в българската музика и изкуството въобще. Създаден преди петнадесет години и просъществувал само няколко, лейбълът „Жълта музика” не издаде самостоятелен албум. Групите от него продължиха своя път с договори към комерсиални компании. И така през 2001 г. сдружението спира дейността си, но оставя силно влияние в развитието на алтернативната музика у нас.

„Уикеда” Снимка: Елена Цветкова

На 29 март музикантите от „Анимационерите”, „Остава”, „Блуба Лу” и „Уикеда” се събраха отново – за ексклузивен концерт в столичния клуб „Терминал 1”, за да отбележат 15 години от създаването на лейбъла. В четири сета, всеки около час, те представиха на живо емблематичните си проекти. Специално за събитието от Лондон пристигна басистката на Moby – Светлана Василева, за да се включи в състава на „Анимационерите”.

Успехът на концерта провокира въпроси, които се въртят около целите на движението и оценките му днес, петнадесет години по-късно. Свой отговор има Цветан Методиев от „Анимационерите”. Той сравнява „Жълта музика” с Априлското въстание, което не постига военен успех, но събужда сериозни обществени реакции.

Струва ми се, че и нашата организация успява за времето си да въведе новия звук в България, като направи интересни паралели между родната и чуждата музика. Самият факт, че идеите са имали отзвук, говори за успех.Те са романтични и остават там, петнадесет години назад. Сега сме различни и не мислим по същия начин. Но стига да има търсене, интерес и публика – тази музика ще съществува, казва Цветан.

Още от рубриката

„Алиса в страната на джаза“ – за деца от 2 до 102 години

На 23 март в Студио 5 на НДК в столицата предстои второто издание на „Алиса в страната на джаза“ – музикално-театрален спектакъл, чиято успешна премиера беше през януари. Както гласи афишът на съботното матине, представлението е за деца от 2 до 102..

публикувано на 22.03.19 в 08:30
Неманя Радулович

Звездни имена и интересни проекти в програмата на „Европейския музикален фестивал“

Деветнадесетото издание на „Европейския музикален фестивал“ започва на 21 март с откриване на изложба и концерт в столичната зала „България“. Утвърдил се като едно от най-реномираните музикални събития у нас, фестивалът всяка година предлага..

публикувано на 21.03.19 в 12:03

Рок групата SEVI издаде нов албум – „Follow Me“

Българската рок-метъл група Sevi е създадена през 2010 г. от певицата Светлана Близнакова и Рали Велинов – бас китара. По-късно към тях се присъединяват различни музиканти, но Севи и Рали са в основата на формацията и като изпълнители, и като автори на..

публикувано на 20.03.19 в 11:42