15 години „Жълта музика”

Снимка: Светлин Николаев

В края на 90-те години на миналия век четири групи създават неформалното сдружение, добило популярност като „Жълта музика”. Това е НПО (неправителствена организация), регистрирана, със собствено студио, офис и клуб, в който изпълнителите да представят своите авторски композиции. В нея са били групите „Анимационерите”, „Остава”, „Блуба Лу” и „Уикеда”, както и други, асоциирани, които са ползвали ресурсите. Обединява ги стремежът да наложат високи критерии в българската музика и изкуството въобще. Създаден преди петнадесет години и просъществувал само няколко, лейбълът „Жълта музика” не издаде самостоятелен албум. Групите от него продължиха своя път с договори към комерсиални компании. И така през 2001 г. сдружението спира дейността си, но оставя силно влияние в развитието на алтернативната музика у нас.

„Уикеда” Снимка: Елена Цветкова

На 29 март музикантите от „Анимационерите”, „Остава”, „Блуба Лу” и „Уикеда” се събраха отново – за ексклузивен концерт в столичния клуб „Терминал 1”, за да отбележат 15 години от създаването на лейбъла. В четири сета, всеки около час, те представиха на живо емблематичните си проекти. Специално за събитието от Лондон пристигна басистката на Moby – Светлана Василева, за да се включи в състава на „Анимационерите”.

Успехът на концерта провокира въпроси, които се въртят около целите на движението и оценките му днес, петнадесет години по-късно. Свой отговор има Цветан Методиев от „Анимационерите”. Той сравнява „Жълта музика” с Априлското въстание, което не постига военен успех, но събужда сериозни обществени реакции.

Струва ми се, че и нашата организация успява за времето си да въведе новия звук в България, като направи интересни паралели между родната и чуждата музика. Самият факт, че идеите са имали отзвук, говори за успех.Те са романтични и остават там, петнадесет години назад. Сега сме различни и не мислим по същия начин. Но стига да има търсене, интерес и публика – тази музика ще съществува, казва Цветан.

Още от рубриката
Снимка: личен архив

Стилиян Киров: „Търсенето никога не спира и това е красотата на нашата професия“

Макар и малко над 30-те, Стилиян Киров има впечатляваща професионална биография. От есента на 2017 г. е музикален директор на Illinois Philharmonic – Chicago's Southland. На такава позиция е и в още два оркестъра в САЩ. През същата година печели..

публикувано на 15.01.19 в 13:03

Иван Гърбачев: Опитвам се „да намеря себе си“

Time-lapse е фотографска техника,при която се заснемат голям брой кадри през определен интервал от време, а след това се възпроизвеждат с многократно по-висока скорост. Така процеси, обхващащи голям период от време, се развиват пред очите ни за..

публикувано на 03.01.19 в 10:53

Ивайло Василев с първа награда от конкурса „Щелкунчик“ в Москва

Ивайло е едва на 11 години, но вече е натрупал известност, която се умножава с всяка следваща награда. Ръцете на това дете „хвърчат“ – казва за него българинът Владимир Владимиров, преподавател по пиано в Мадрид. Ивайло има много красиво..

публикувано на 02.01.19 в 08:30