15 години „Жълта музика”

Снимка: Светлин Николаев

В края на 90-те години на миналия век четири групи създават неформалното сдружение, добило популярност като „Жълта музика”. Това е НПО (неправителствена организация), регистрирана, със собствено студио, офис и клуб, в който изпълнителите да представят своите авторски композиции. В нея са били групите „Анимационерите”, „Остава”, „Блуба Лу” и „Уикеда”, както и други, асоциирани, които са ползвали ресурсите. Обединява ги стремежът да наложат високи критерии в българската музика и изкуството въобще. Създаден преди петнадесет години и просъществувал само няколко, лейбълът „Жълта музика” не издаде самостоятелен албум. Групите от него продължиха своя път с договори към комерсиални компании. И така през 2001 г. сдружението спира дейността си, но оставя силно влияние в развитието на алтернативната музика у нас.

„Уикеда” Снимка: Елена Цветкова

На 29 март музикантите от „Анимационерите”, „Остава”, „Блуба Лу” и „Уикеда” се събраха отново – за ексклузивен концерт в столичния клуб „Терминал 1”, за да отбележат 15 години от създаването на лейбъла. В четири сета, всеки около час, те представиха на живо емблематичните си проекти. Специално за събитието от Лондон пристигна басистката на Moby – Светлана Василева, за да се включи в състава на „Анимационерите”.

Успехът на концерта провокира въпроси, които се въртят около целите на движението и оценките му днес, петнадесет години по-късно. Свой отговор има Цветан Методиев от „Анимационерите”. Той сравнява „Жълта музика” с Априлското въстание, което не постига военен успех, но събужда сериозни обществени реакции.

Струва ми се, че и нашата организация успява за времето си да въведе новия звук в България, като направи интересни паралели между родната и чуждата музика. Самият факт, че идеите са имали отзвук, говори за успех.Те са романтични и остават там, петнадесет години назад. Сега сме различни и не мислим по същия начин. Но стига да има търсене, интерес и публика – тази музика ще съществува, казва Цветан.

Още от рубриката

В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и..

публикувано на 14.11.18 в 11:00

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава..

публикувано на 13.11.18 в 10:30