Китаристът Антони Рикев превзема с таланта си българската джаз и поп сцена

Снимка: личен архив
Групите „Ахед”, High Time, Tri-o-five са само част от творческата биография на младия и талантлив китарист Антони Рикев. Роден в Русе, той от четиригодишен свири на пиано. От тогава музиката се превръща в негова страст. Тони следва хода на времето – първо школа, след което продължава средното си образование в музикалното училище в града. Като инструмент китарата го завладява в пети клас и вече като гимназист той й се отдава изцяло. Тогава сформира групата си „Ахед проджект”, с която всеки ден, в продължение на години, свири в Младежкия дом в Русе. Огромно влияние върху изграждането на Тони като музикант оказва брат му, който непрекъснато снабдява със записи на чужди групи.

Китаристът се установява в столицата и завършва специалност „Поп и джаз” в НМА „Панчо Владигеров”. „Всичко тръгна от група „Ахед” преди петнадесет години” – споделя Антони Рикев. „Доста време свирихме в софийски клубове. Тогава събрахме много фенове, направихме албум и няколко клипа. Успяхме да се наложим в музикалното пространство. Бандата претърпя трансформации. „Ахед” вече не съществува, но продължавам да свиря с Радослав Славчев и Николай Данев. Тримата израснахме като музиканти. Така проектите се подредиха един след друг, всеки в своето време и пространство – Tri-o-five, Белослава и Живко Петров… За мен те двамата са невероятни изпълнители, на които съм се възхищавал още от дете. Картината се допълва от Димитър Семов, Росен Захариев-Роко и още музиканти, с които работя. Композирането за мен също е приоритет. Мисля, че трябва да се създава наша, авторска музика, която да остане във времето. В такъв момент назря идеята за създаването на Music Clinic Records – лейбъл за независима музика. Той е отражение на любовта ни към това изкуство. Трябва да творим, за да оставим нещо добро след себе си, да композираме с добро качество, с хубав звук и оригинални аранжименти. Всичко това искаме да го покажем на хората. Относно личното ми развитие, правя неща, в които виждам, че има смисъл. Всеки един артист е длъжен да даде енергията там, където чувства, че е полезен. В момент, в който има какво да каже и кой да чуе, за да го разбере. Позитивната сила ме държи да съм „жив” в музиката.”

В Tri-o-five китаристът също оставя своя почерк не само като инструменталист, но и като композитор и аранжор. С тази банда, той има издаден албум „Trаvelling”. Тони отново проявява талант и усет към модерния саунд и звук. Един от най-новите проекти, в които Тони Рикев свири, е „Метаформоза” на Росен Захариев-Роко. Китаристът го приема за един много сполучлив експеримент на четирима креативни изпълнители. Създават музика, посредством енергията и усещанията, които се получават в даден момент.

Още от рубриката

Неманя Радулович

Звездни имена и интересни проекти в програмата на „Европейския музикален фестивал“

Деветнадесетото издание на „Европейския музикален фестивал“ започва на 21 март с откриване на изложба и концерт в столичната зала „България“. Утвърдил се като едно от най-реномираните музикални събития у нас, фестивалът всяка година предлага..

публикувано на 21.03.19 в 12:03

Рок групата SEVI издаде нов албум – „Follow Me“

Българската рок-метъл група Sevi е създадена през 2010 г. от певицата Светлана Близнакова и Рали Велинов – бас китара. По-късно към тях се присъединяват различни музиканти, но Севи и Рали са в основата на формацията и като изпълнители, и като автори на..

публикувано на 20.03.19 в 11:42

Песни от новия албум и златни хитове в европейското турне на Б. Т. Р.

Създадена през 1984 година, известната рок банда претърпява във времето не една и две метаморфози. Доста музиканти минават през формацията, докато се установи сегашният състав: Атанас Пенев – вокал, Кирил Божков – китари, Славчо Николов – китари и..

публикувано на 19.03.19 в 11:24