Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китаристът Антони Рикев превзема с таланта си българската джаз и поп сцена

БНР Новини
Снимка: личен архив




Групите „Ахед”, High Time, Tri-o-five са само част от творческата биография на младия и талантлив китарист Антони Рикев. Роден в Русе, той от четиригодишен свири на пиано. От тогава музиката се превръща в негова страст. Тони следва хода на времето – първо школа, след което продължава средното си образование в музикалното училище в града. Като инструмент китарата го завладява в пети клас и вече като гимназист той й се отдава изцяло. Тогава сформира групата си „Ахед проджект”, с която всеки ден, в продължение на години, свири в Младежкия дом в Русе. Огромно влияние върху изграждането на Тони като музикант оказва брат му, който непрекъснато снабдява със записи на чужди групи.

Китаристът се установява в столицата и завършва специалност „Поп и джаз” в НМА „Панчо Владигеров”. „Всичко тръгна от група „Ахед” преди петнадесет години” – споделя Антони Рикев. „Доста време свирихме в софийски клубове. Тогава събрахме много фенове, направихме албум и няколко клипа. Успяхме да се наложим в музикалното пространство. Бандата претърпя трансформации. „Ахед” вече не съществува, но продължавам да свиря с Радослав Славчев и Николай Данев. Тримата израснахме като музиканти. Така проектите се подредиха един след друг, всеки в своето време и пространство – Tri-o-five, Белослава и Живко Петров… За мен те двамата са невероятни изпълнители, на които съм се възхищавал още от дете. Картината се допълва от Димитър Семов, Росен Захариев-Роко и още музиканти, с които работя. Композирането за мен също е приоритет. Мисля, че трябва да се създава наша, авторска музика, която да остане във времето. В такъв момент назря идеята за създаването на Music Clinic Records – лейбъл за независима музика. Той е отражение на любовта ни към това изкуство. Трябва да творим, за да оставим нещо добро след себе си, да композираме с добро качество, с хубав звук и оригинални аранжименти. Всичко това искаме да го покажем на хората. Относно личното ми развитие, правя неща, в които виждам, че има смисъл. Всеки един артист е длъжен да даде енергията там, където чувства, че е полезен. В момент, в който има какво да каже и кой да чуе, за да го разбере. Позитивната сила ме държи да съм „жив” в музиката.”

В Tri-o-five китаристът също оставя своя почерк не само като инструменталист, но и като композитор и аранжор. С тази банда, той има издаден албум „Trаvelling”. Тони отново проявява талант и усет към модерния саунд и звук. Един от най-новите проекти, в които Тони Рикев свири, е „Метаформоза” на Росен Захариев-Роко. Китаристът го приема за един много сполучлив експеримент на четирима креативни изпълнители. Създават музика, посредством енергията и усещанията, които се получават в даден момент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15

"Безкрайно"

След дълга творческа пауза, в която ѝ се случиха най-хубави неща – в рамките на четири години два пъти стана майка и написа и защити докторска дисертация в сферата на социалната психология, – Йоанна Драгнева се завърна с нова песен – "Безкрайно".Тя..

публикувано на 14.04.24 в 10:10

Над 1000 изпълнители на странджански фолклор се надпяват в конкурса "С песните на Златка Ставрева"

Второто издание на Националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" събра над 1000 изпълнители, обявиха организаторите му. През почивните дни, 13 и 14 април, в Културен дом НХК в Бургас ще се надпяват изпълнители от различни възрасти,..

публикувано на 13.04.24 в 10:10