Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското представяне на Европейското първенство по борба носи нова надежда за успехи

БНР Новини
Станка Златева
Снимка: БТА

Традиционно борбата е сред най-успешните спортове за България, но през последните години представянето на българските състезатели беше далеч от върховите успехи на отбора на страната през годините. Очакванията за медали бяха съсредоточени главно върху звездата в женската борба Станка Златева. Отличното българското представяне на Европейското първенство по борба във Финландия през изминалата седмица разсея някои песимистични прогнози за бъдещето развитие на спорта и носи оптимизъм за възраждане на традициите. Българските спортисти донесоха девет медала и радост за треньорите и почитателите на борбата.

От Финландия българските борци си тръгнаха с две титли – на Станка Златева в катeгория до 75 килограма и на Александър Костадинов в категория до 59 килограма. Златева победи на финала Василиса Марозюк от Беларус с 4:2. Във Вантаа Костадинов се наложи убедително с технически туш срещу Виктор Чобану от Молдова и донесе второ злато за България от шампионата. Любомир Димитров спечели сребърен медал. В категория до 130 килограма той отстъпи с технически туш пред Риза Каялп от Турция, който е европейски шампион от 2013 г. Тайбе Юсеин, Джанан Манолова, Мими Христова, Виктория Бобева, Борислав Новачков и Мирослав Киров завоюваха бронзови медали.

На последните Олимпийски игри в Лондон през 2012 г. българският отбор не оправда големите очаквания за медали и единствено Станка Златева спечели сребърен медал. След олимпиадата Иво Ангелов поддържаше надеждата за възход в отбора като през 2013 година достигна европейския и световен връх в класическата борба. След златните медали на Ангелов и временното отсъствие на Златева от тепиха фенове и анализатори очакваха следващия голям спортен форум, за да добият по-ясна представа за бъдещето на българската борба.

Във Вантаа състезателите показаха, че България няма да отстъпи позициите си на световна сила в борбата. Това бе първото участие на Станка Златева в турнир след Олимпиадата в Лондон през 2012 година и тя показа, че не е загубила форма с новата шеста европейска титла в огромната си колекция от отличия. Обновяването на отбора също продължава, но вече е ясно че млади таланти не липсват и големият успех на Европейското първенство карат треньорите Армен Назарян, Серафим Бързаков и Валентин Райчев да гледат смело към златото, а целта им да бъде българска доминация на тепиха.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Най-добрият български тенисист ще играе 1/8 финал на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Маями (САЩ) с награден фонд от 8,9 млн. долара. Първата ракета на България постигна категорична победа над 56-ия в световната ранглиста Яник Ханфман..

публикувано на 26.03.24 в 10:05

Отлагат дълго готвения сблъсък между Кубрат Пулев и Махмуд Чар

Двубоят за "регулярната" световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) между Кубрат Пулев и германеца Махмуд Чар се отлага, съобщиха от щаба на Чар. Причината е, че 39-годишният германец има контузия, заради която е..

публикувано на 22.03.24 в 10:24
Георги Иванов

Георги Иванов застана начело на българския футбол

Една от легендите на ПФК "Левски" - Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Известният с прякора си Гонзо бивш футболист беше избран на Извънредния изборен конгрес на централата, като събра в своя подкрепа  235 гласа от..

публикувано на 16.03.24 в 09:37