Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой участници в тазгодишното издание на Международното изложение „Културен туризъм” във Велико Търново

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

От 10 до 13 април Велико Търново е домакин на традиционното международно изложение „Културен туризъм”. Това е най-мащабният форум у нас, който акцентира върху развитието на този вид туризъм – един твърде перспективен отрасъл, който обаче все още не е разгърнал своя потенциал. По традиция борсата се провежда в Търново и това не е случайно. Старопрестолният ни град, който е един от кандидатите за европейска столица на културата през 2019-а, всъщност е сред най-посещаваните дестинации за културен туризъм в България. Само през миналата година оттук са преминали близо един милион туристи, което е с около 40 на сто повече спрямо предходни периоди. А за подобряването на туристическата инфраструктура на града и за разкриване на нови атракции са били инвестирани над седем милиона лева.

Снимка

В тазгодишното издание на търновската туристическа борса, единадесето поред, се представят над 85 изложителя от 11 държави, което е своебразен рекорд. На своите щандове участниците рекламират най-новите си атракции, културни маршрути и предложения за познавателни ваканции. Но най-сериозно е участието на българските общини. На щандовете си 65 наши общини демонстрират най-новите си предложения за културни маршрути, като повечето от тях са били изготвени през последните две години по линия на различни проекти, финансирани от ОП „Регионално развитие”.

В рамките на изложението тече и филмовият фестивал „На източния бряг на Европа”, който е посветен на туристическите продукции. Това всъщност е десетото му издание. Тази година в него се представят документални филми от 23 държави. Програмата на борсата включва и национален конкурс под наслов „Чети и пътувай”, в който се състезават специализирани печатни и онлайн издания на туристическа тематика.

Снимка: БГНЕС
А иначе самото събитие е наситено с атракции и колоритни изяви. Правят се възстановки на стари обичаи, дегустации на местни специалитети, играят се хора в изложбените зали и пр. „Гвоздеят” на борсата обаче се очертава да бъде представлението в археологическия резерват Никополис ад Иструм. То ще се състои в неделния ден, обявен в програмата като „Римски ден”. Тогава сред останките на древния град до село Никюп ще „оживеят” различни ритуали от римско време. Ще има живи картини с легионери, патриции, весталки, ще бъдат представени и занаяти, характерни за този край в миналото, като ковачество, монетосечене и др. Очаква се голям интерес да предизвика и възстановката на типична римска сватба. Освен това, гостите ще могат да стрелят с лък, да дегустират любопитни ястия от древноримската кухня и най-вече да се забавляват.

Снимка

Между другото, един от акцентите на борсата тази година е кухнята, защото, както знаем, тя е свързана с традициите, с културата на даден народ. В дните на изложението три известни търновски заведения предлагат нестандартни ястия по адаптирани исторически рецепти. Това са средновековни специалитети от времето, когато Велико Търново е бил столица на българската държава. Въпросните ястия са с атрактивни имена като „Печено по деспотски” (агнешки бут), „Радостта на войника” (печено телешко), „Спасението на селяка” (каша от булгур) и др. В момента общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” заедно с местни ресторантьори се опитват да наложат като марка средновековната търновска кухня. Идеята е да я превърнат в още една от местните културни туристически атракции, с които старопрестолният ни град изобилства.

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15