Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронното управление с шанс да не остане само на хартия

БНР Новини
Снимка: архив

Само преди броени дни българското правителство прие стратегия за развитието на електронното управление в страната, с която обещава до 2020 г. да вкара в 21 век публичната администрация и да улесни живота на бизнеса, на самата администрация и на гражданите. Това на практика е втората такава стратегия за последните десет години. Щом се налага приемането на нов правителствен документ, явно амбициите и плановете за реформа на държавните и общински услуги не са дали досега задоволителен резултат. България е шампион по стратегии, концепции, програми и планове за развитие на е-услугите, но в същото време е аутсайдер в Европа в тази сфера. Това призна даже вицепремиерът Даниела Бобева. И наистина, към началото на 2013 г. от 562 администрации едва 80 предлагат е-услуги, съобщава самото правителство. Че въвеждането на електронна администрация е нещо много важно и много необходимо и от полза за цялото общество, се доказва и от факта, че административното бреме за бизнеса, гражданите и самите чиновници струва над 1 млрд. евро годишно. Изчисления на експерти показват, че след старта на административните е-услуги тази цена ще намалее с цели 30%.

Налице ли са обаче необходимите условия за въвеждането на електронна администрация в страната, така както е във всички по-развити държави? Това не е риторичен, а логичен въпрос, който за съжаление няма еднозначен и категоричен отговор. България е известна с отличния си и качествен достъп до интернет, като в някои класации е поставена дори в челната тройка на световните лидери. Това само по себе си е една много добра предпоставка за електронизацията на публичните услуги. И вероятно това е една от причините немногобройните е-услуги, които и сега предлагат държавни учреждения и местни власти, да се ползват със значителен интерес. Става дума преди всичко за някои по-модерни общини и за общественото осигуряване. Колкото и непълна да е гамата от възможности, които граждани и фирми могат да намерят и ползват, добра работа върши и националният портал www.egov.bg, който в момента работи в експериментален режим. Стряскащи и до известна степен обезкуражаващи са обаче последните данни за потреблението на интернет в България. Според тях едва 54% от гражданите на страната имат достъп до световната мрежа. Все пак бройката на технологичните аутсайдери в последните години постоянно пада – през 2010 г. те са били 3 млн. души, година по-късно се стопяват до 2,5 млн., а през 2012 г. – до 2,38 милиона, и 2,28 млн. през миналата година от общо 7 милиона население.

Тенденцията, както се вижда, обаче е положителна и тя е взета под внимание от новата правителствена програма, която е с краен срок чак 2020г. И е осигурена със 145 милиона евро от ЕС за цифров растеж и с 30 милиона евро за инфраструктура в селските региони. Този реалистичен подход заслужава да бъде приветстван и представлява известна гаранция, че тази стратегия за електронизация на административните услуги няма да попълни и без това високата бройка на провалените и неизпълнените програми и планове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00