Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Peevski for EU

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Пеевски отново е на топа на устата. Спомняте си го – онзи с наднорменото тегло, който гледа лошо от трибуната на парламента и много искаше да оглави Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/. Управляващото мнозинство току що беше избрано и номинира 33 годишния медиен магнат за шеф на службите. Изборът му на 14 юни, траял около 10 минути в пленарна зала, взриви обществеността в България и хиляди излязоха на спонтанен протест срещу олигархичното управление на страната. Прибраха се едва в първите студени зимни дни на декември, но от тази седмица отново са по улиците на София. Защото същият този Пеевски се готви да става евродепутат.

За тези, които все пак не си спомнят, кой е Пеевски, който пали страстите на улицата, е следващата кратка биографична справка: Този по собствените му думи „успял млад човек” започва политическата си кариера на 21 години като парламентарен секретар на транспортното министерство, оглавявано по това време от близкия с мафията министър Пламен Петров. Тази длъжност изстрелва Пеевски в управата на пристанище Варна. Всеки може да си направи сам извода, колко важно в търговията е международно пристанище, като това в черноморския ни град. В кариерата на Делян Пеевски следва зам.-министърски пост по време на тройната коалиция в министерството на бедствията и авариите, което тогавашният премиер и настоящ председател на управляващите социалисти Станишев беше поверил на партията на Пеевски ДПС. След съмнения за корупция младият обещаващ политик за кратко е отстранен, но бързо възстановен, като прокуратурата така и не успя да докаже длъжностно престъпление. През 2009 г. и 2013 г. Пеевски е избран за депутат от ДПС, но е известен основно с това, че не стъпва в парламента. А когато се появи в пленарна зала, за да приеме поста на шеф на ДАНС на 14 юни предизвика безпрецедентна до сега в България протестна вълна.

След кратко затишие протестната вълна отново тръгна по улиците, защото символът на задкулисието Делян Пеевски е на път да замени работното си място в София с депутатско кресло в Страсбург. Всъщност не лоша сделка. С евентуалното си второ място в листата на ДПС Пеевски със сигурност ще бъде избран, а с това правителството би имало един дерт по-малко. Пеевски очевидно е дразнител и за ръководството на съуправляващата ДПС – без него и без това несигурният й председател Местан, който продължава да е в сянката на основателя и идеолог на партията Ахмед Доган, ще се чувства значително по-стабилен в креслото си. Дали европейските партньори на България ще са доволни от българския избор, ще разберем със сигурност съвсем скоро след 25 май. Е, българите като цяло може би няма да са чак толкова щастливи да бъдат представлявани от такъв тъмен субект в Европейския парламент. Но ако това е така, то тогава нека гласуват на 25 май и намалят по този начин шансовете, Пеевски (и такива като него спуснати отгоре кандидати) да осребрят икономическите си позиции с политическа власт. Според последни проучвания на общественото мнение всеки четвърти избирател в България няма намерение да се разходи до урните. Но със сигурност е склонен да мрънка в къщи пред телевизора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05