Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи спасяват света от измами с кредитни карти

Снимка: bg.skimprot.com

Четирима българи създадоха специален стикер, който предпазва банковите карти от източване. Лепенката скрива данните от магнитната лента на картата, така че те не могат да се откраднат от измамниците с монтирано в банкомата устройство. Стикерът е патентован у нас и в чужбина, продава се на българския и световния пазар, и струва само пет евро.

Милиарди долари се крадат годишно по света с източване на банкови карти чрез т. нар. скиминг – събиране на данни от картите чрез банкомати. Измамникът предварително е монтирал на банкомата записващо устройство, приличащо на скенер – скимер, което разчита и копира данните от магнитната лента на банковата карта. Човек не може да го забележи и когато сложи картата си, скимерът записва данните от нея. Получената информация се нанася на нова пластика и се използва за източване на парите на нищо неподозиращата жертва. SkimProt стикера на младите българи е първият подобен продукт в световен мащаб. Той работи с почти всички банкомати у нас и в чужбина. Може да се ползва и при ПОС терминалите. Това е първата защита срещу скиминг, която предпазва картата, преди парите да са излезли от нея. Защото досега всички методи за защита са били насочени едва след извършване на кражба. Стикерът успешно преминава изпитанията в Нова Зеландия, в Института по криминалистика и специална техника, в банковите лаборатории у нас. Навсякъде отзивите са положителни. Когато всичко е готово, момчетата започват разпространението му. Предложили на банките у нас да дават стикера заедно с банковите карти като защита. Никоя обаче не се съгласила. Според авторите, банките са консервативни и трудно и бавно приемат новите технологии. Момчетата се надяват скоро трезорите сами да потърсят тяхното сътрудничество. Български бизнесмени обаче повярвали в гениалното изобретение и създали специална фирма, която се занимава само с разпространението им. При предлагането на продукта по света се сблъскали с неочакван проблем. Навсякъде ги преследвала репутацията на българите като най-умелите скиминг престъпници. След първоначалния скептицизъм всички оставали възхитени от резултатите и простотата, с която работи SkimProt. Младите българи имат намерение до края на годината да сключат договори за разпространение с десетина държави. Плановете им включват производството на още продукти за защита на банковите карти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20