Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Махлянов-Котоошу слезе от дохиото

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Сълзи в очите… сълзите на един двуметров здравеняк – така ще запомни този 20 март 2014 г., множеството в Осака, пред което един голям във всяко едно отношение спортист обяви, че приключва състезателната си дейност в професионалното сумо. Краят на една кариера и то каква кариера! Тази на Калоян Махлянов, българинът от лясковското село Джюлюница, наречен Котоошу Кацунори – име което няма японец да не знае и почита. Така е то, защото в страната на изгряващото слънце сумото е не просто древен, 1500-годишен вид борба. Древна японска легенда разказва, че самият произход на японския народ е резултат от сумо схватка. Според нея японците получават господството над Японските острови, когато божеството Таке-мизакучи надвива в сумо схватка вожда на противника. Затова и сумистите от висок ранг като Котоошу са смятани за полу-богове и се радват на невероятно уважение и почит.

За Калоян приказката започва през 2002 г., когато по време на откритото първенство на Германия е представен на йокозуна Котодзакура – по онова време ръководител на школата Садогатаке. Великият шампион го отвежда в Япония, където още същата година под псевдонима Котоошу българинът дебютира на професионалното дохио – глиненият кръгъл тепих за сумо. Неговият атлетизъм и необичайна техника спомагат за почти светкавични успехи. За две години се изкачва във висшата дивизия макуучи, която обединява 42-мата най-добри сумисти. Дебютът на Котоошу в макуучи идва след само 11 турнира, което е рекорд в професионалното сумо. През 2005 г. Калоян Махлянов е удостоен с ранг озеки – голям шампион и става първият европеец и едва петият чужденец в историята на професионалното сумо, достигнал престижния ранг – втори в иерархията. Общо 6 сумисти, родени извън Япония са достигали този ранг. Котоошу е и първият европеец, спечелил Купата на императора. Това става през май 2008 г., след победи над двамата йокодзуна – велики шампиони Асашьорю и Хакухо. Можем да си представим еуфорията около озеки Котоошу тогава и впоследствие, та и до ден днешен, когато той слезе завинаги от дохиото.

В името на светската клюка трябва да споменем и забранената любов между Калоян и крехката Асако Андо. Пет години я пазят двамата в тайна, защото на сумистите е забранено да се появяват публично с жена, която не е официално тяхна годеница или съпруга. Силният българин и чаровната японка трябваше да изчакат от школата на Махлянов „Садогатаке” в Токио да обявят годежа им. Репортажите от церемонията влязоха като brеaking news в обмена и регистрираха милиони гледания в интернет. Със сигурност впоследствие най-отразяваната сватба на 14 февруари 2010 година е била на господин Махлянов и госпожица Андо.

И сега Калоян остава свързан със сумото и съответно с Япония. Предстои му треньорска кариера. Цената обаче е българското му гражданство, което трябваше да жертва. Японският му паспорт обаче не го прави по-малко българин, смята той. И можем да му вярваме!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40