Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хванахме се за зелено…

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българинът въздъхна и отметна зад гърба си част от ежедневните есенно-зимни грижи, защото „се хванахме за зелено”. Едва ли има друга държава, където съществува подобен израз, събрал в себе си такава невероятна въздишка на облекчение и надежда. И понеже живеем ден за ден, поради световни кризи и леко сбъркан преход към демокрация, който се точи вече 25 години, фразата „хванахме се за зелено” добива особен смисъл.

Зеленото настъпи, въпреки променливото време, което през февруари ни изненада с пролетно-летни температури, а през април – с почти зимни, та чак заваля сняг. Но…„хванахме се за зелено” – ще отпуснем малко коланите. Големите сметки за отопление остават за следващия отоплителен сезон, повече пари подрънкват, образно казано, в джобовете. Забравяме за няколко месеца последните вопли на енергийни експерти, според които е невъзможно да има повече задържане или намаление на цената на електроенергията, която през есента трябвало да скочи с 20 на сто. Това при почти същите трудови доходи на средностатистическия българин, което отваря още повече ножицата между бедни и богати. Но дотогава има време, казва си все пак нашенецът и предпочита да мисли вече за море и плаж, за градинката на вилата, защото зеленото, при всички случаи отморява очите…И сърцето…

Знаете ли, че почти един милион българи, тоест почти половината от работещите, получават заплати между 400 лв. и 800 лв, това е и най-масовата заплата в България. Ако се позовем на цифрите на статистиката, те сочат следното. За миналата година средностатистическият българин е получил годишен доход от труд и от други източници, равняващ се на 5094 лв., а разходите му са били 4745 лв. Изводът се налага от само себе си.

Няма да говорим за българските пенсионери, за 90 процента от които пенсиите едва покриват най-необходимото. Зеленият цвят на поникналия лапад и киселец в домашната градина се оказва за тях животоподкрепящ. Обещаното увеличение на пенсиите с три процента от 1 юли едва ли ще повиши кой знае колко жизнения стандарт на тази част от българското население. Според статистиката, средната пенсия в България е 293 лв.

И за безработните може би изгрява по-светло няколкомесечно бъдеще. Сезонната заетост в туризма, земеделието и преработващата индустрия, къде у нас, къде в други държави, ще им даде ли шанс за доходи поне за няколко месеца. От Агенцията по заетостта обаче не изненадват с последните новини – започналият в първите месеци на годината подбор на кадри за туризма не е раздвижил пазара на труда. Почти 400 хиляди безработни, регистрирани в бюрата по труда през март или коефициент на безработица 12,2 на сто. А като се прибавят и нерегистрираните и дълготрайно безработните, цифрата набъбва още.

В сезона на зеленото – какво става с цените? Дефлация, дефлация, вече трети пореден месец. Цените вървят надолу или остават на същите нива поради ниската покупателна способност на населението. Естествен или контролиран спад, ще се види скоро. Впрочем, според регламент на ЕС от април до юни националната статистика провежда проучване „Статистика на доходите и условията на живот 2014 г.” Проучването ще хвърли светлина върху състоянието и динамиката на доходите на българите от труд и други източници, за социалното разслоение в обществото, за икономическата активност, заетостта и безработицата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20