Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петдесетият рожден ден на оркестър „София”

БНР Новини
По време на снимки за филма „Оркестърът на София”.
Снимка: предоставена от екипа на филма „Оркестърът на София”

На 16 април 1964 г. е създаден оркестър „София”. Юбилеят беше отбелязан преди ден (на същата дата) в столичния клуб „Tea House”. Идеята за този празник е на Стефан Колев и Илиян Сабадошев. „За нас е важно да знаем историята на българската музика, а също – да представим на публиката архивните записи, с които разполагаме” – споделят двамата организатори на събитието. По тяхна покана се събраха десетина от изпълнителите, свързани с известния комбо състав. Под звуците на уникални грамофонни плочи те се върнаха към миналото, изпълнено с концерти, с весели и тъжни моменти от общата им биография. Беше показан и филмът „Оркестърът на София”, посветен на годишнината  (режисьор - Росен Елезов, сценарист - Хелия Чавдарова, оператор - Цветан Недков) Сред гостите беше и дългогодишният ръководител на „София” Димитър Симеонов – саксофонист, основател на оркестъра, а по-късно – негов диригент:

„Преди да се появи оркестър „София” към Столичната община вече работеха камерният ансамбъл „Софийски солисти”, с диригент Васил Казанджиев и „Софийският духов оркестър”, ръководен от Сашо Михайлов. Имаше необходимост от комбо състав за големите програми, с които общината участваше в международен проект. По онова време София беше „побратимена” с 28 столици. Представители на културата и изкуството пътуваха на обменни начала. В началото оркестър „София” обедини музиканти от оркестър „Оптимистите”, от Биг бенда на БНР.”

Снимка

Сред най-ярките моменти от историята е участието в „Златният Орфей” през 1973 г. Тогава „София” акомпанира на чуждестранните гости в престижния международен конкурс. Сред тях е и култовата група „Ricchi e Poveri”. Музикантите пристигат рано сутринта, изморени от пътуването, а нотите им били изгубени някъде. Същата вечер предстои концерт и запис за „Балкантон”. Димитър Симеонов моли техния ръководител да изпее песните от програмата, записва ги на магнетофон. За щастие пет души от състава са прекрасни аранжори. Около обед е първата репетиция, в 18 ч. генералната, а вечерта – блестящ рецитал. През 1980 г., когато се създава „Динамит брас бенд”, от оркестъра се отделят седем музиканти. По същото време Симеонов получава покана да работи с Лили Иванова. Оркестър „София” се ражда отново и няколко години съпровожда голямата певица в различни страни по света. Сега, макар и на 82-годишна възраст, саксофонистът продължава да свири. „Благодаря на Бога, че имам тази възможност” – казва още той.

Снимка

Барабанистът Крум Калъчев – един от музикантите, започнал своята кариера в оркестър „София”, също си спомня началото:

„Тогава в оркестъра имаше много известни имена – Християн Платов, Иван Данов, Косьо Драгнев, Людмил Георгиев – все „стари лъвове”. Аз бях най-младият. Имахме турнета из цяла България, често – с чуждестранни изпълнители. Участвахме и в сборна програма, заедно с певци от Музикалния театър, актьори от Народния и Сатиричния театър. Имахме голям успех.”

Петдесетгодишнината на оркестър „София” ще бъде отбелязвана през цялата 2014 г. Сред събитията е и концертът на сборна формация от бивши участници в рамките на Международния джаз фестивал в Банско.

Снимките са предоставени от екипа на филма „Оркестърът на София”.

Още по темата ТУК!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15