Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатичното затопляне ще промени туристическите сезони в България

БНР Новини
Снимка: архив

Удължаване на летния сезон и сериозна заплаха за зимния туризъм прогнозира анализ за отражението на климатичните промени у нас, публикуван в сайта на екоминистерството. Очакваното повишение на температурите и намаляването на дните с дъжд през лятото, пролетта и есента ще доведат до по-дълъг летен сезон, но ще скъсят зимния. В същото време в момента се планира изграждането на нов голям зимен курорт в Рила, а местните власти в Банско искат разширяване на ски зоната над града. Амбиции, които не отчитат климатичните промени.

„Ски курортите и други дейности, свързани със зимния туризъм, ще бъдат най-жестоко засегнати от климатичните промени, което има пряк негативен ефект върху местните общности, зависещи от работните места и приходите, генерирани от този вид туризъм”, пише в анализа. Снегът ще намалява заради по-късните зимни валежи и по-ранното топене на снежната покривка. Това ще окаже огромно негативно влияние върху ски курортите, особено върху тези в по-ниските планински пояси. Прогнозата е, че още след 2020 г. ще започнат периоди с две, четири, пет или даже шест последователни години с лоши снежни условия. Подобна беше и изминалата зима. В един от по-ниските курорти – Чепеларе, сезонът завърши на нула, тъй като разходите за изкуствен сняг изядоха печалбата. Липсата на сняг доведе до отлив на туристи, а заради това картите за пистите бяха намалени до минимума.

„Разходите по скъпоструващата техника за производство на изкуствен сняг няма да може да бъдат компенсирани от туристическите приходи, а нейното използване дори в момента отблъсква значителна част от българските туристи”, пише в анализа. За пример се дават очакванията за развитието на зимния туризъм в Швейцария. Прогнозата е, че до 2050 г. годишните разходи на швейцарския зимен туризъм ще се увеличат годишно с 1,6 млрд. долара.

Последиците за летния туризъм у нас ще са по-скоро положителни. Първоначално ще нарасне броят на туристите в морските курорти през пролетта, а в последствие и през есента. От друга страна, жегите през върховия летен сезон – юли и август, може да доведат до отлив на туристи от Северна и Западна Европа, сред които и от силните в момента пазари като Германия и Великобритания. Проблемът е, че хората от тези страни по-трудно понасят високите температури. Освен това се очаква да се подобрят условията за лятна почивка в собствените им страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38