Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Веснаков ще снима филм по истинска история

Режисьорът с нова Голяма награда, този път от Висбаден

Снимка: siff.bg

Преди три години режисьорът Павел Веснаков получи приза „Джеймисън” в конкурса за късометражно кино на София Филм Фест за филма си „Влакове”. Причината – умението му да навлиза в острата социална проблематика, да я представя по ярък и запомнящ се начин. Преди няколко дни стана ясно, че Веснаков е спечелил Голямата награда от фондация „Робърт Бош” за късометражния си игрален проект от Фестивала за източноевропейско кино във Висбаден. Причината е същата: страната ни предлага изобилие от подобни сюжети, и ако имаш усет към тях и талант да ги разработиш, усилията ти ще бъдат оценени.

„Историята всъщност е истинска, вдъхновена е от реален случай, като почти 90 процента от това, което се случва в сценария, е истина. Естествено, ние се намесихме малко, за да може филмът да придобие по-добра драматургична структура. Става дума за две момчета от ромски произход, двама братя, които не са се виждали от много време и са принудени да се срещнат след дълги години на раздяла за смъртта на своя баща. Но понеже нямат пари, имат огромни трудности да организират погребението му. И единственият начин, по който могат да изкарат пари, е да продадат един стар „Фолксваген Голф”.

Заглавието на проекта е „Фолксвагенът на Зевс”. Той е копродукция на България и Германия и получи за заснемането си 70 хиляди евро. Журито е било покорено от „богатството на историята, в която се преплитат темите за живота и смъртта, изкуплението, прошката и жертвоприношението в едно мултикултурно и етническо общество, по много зрял, драматично-комедиен начин, с висок артистичен и зрителски потенциал.”  Посочва се още, че „по филма е работил изключителен екип от български и германски кинематографисти – със силна вяра и мотивация за творчество.”

За наградата на „Роберт Бош” Веснаков е номиниран за втори път. Преди две години с предишния си филм екипът му пак е бил на финала. Всъщност, фондацията „Бош” за последна година раздава своите кинонагради в Източна Европа, мести се в арабския свят. „Конкуренцията беше изключително силна, всички проекти бяха много добри, до последния момент не се знаеше кой ще спечели. Всички заслужаваха наградата, според мен. И също така имаше много силно представяне на още един български проект” – споделя режисьорът. Става въпрос за „Да надебелееш здравословно” на Кеворк Асланян, който спечели Special Mention на фестивала във Висбаден със своето новаторство и хумор, и по-точно за връзката между баща и син, поставени в един утопичен свят.

За по-малко от година Веснаков получава за втори път Голяма награда от фестивал.  Първата бе от Клермон Феран, където се провежда най-големият специализиран само за късометражно кино форум в света. Филмът му „Чест”, посветен на сблъсъка между поколенията у нас, между техните манталитети, освен „Гран при”, бе номиниран и за Европейските филмови награди.

„Преживяването, което имах там, беше наистина впечатляващо, защото моят филм имаше осем прожекции в рамките на осем дни, всеки ден  по една и всяка от тях беше посетена от над хиляда човека в огромни кинозали. Интересът на хората към филмите там беше нещо, което никога не съм виждал другаде. Имаше зрители от всякакви възрасти: деца, възрастни жени и мъже, беше наистина поразително.”

Ще добавим, че „Чест” получи  награди от още два фестивала – в Холандия и Франция, а досега е бил включен в програмата на 40 чужди кинофорума.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37