Експедицията „Преоткрий България” с изложба на Моста на влюбените

Автор:
6
Снимка: Булфото

Заради прекрасните си средновековни стенописи Боянската църква край София е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство и има широка известност. Не такава е съдбата на нейния връстник – църквата „Свети Петър”, която се намира на левия бряг на река Нишава, на около 1 км западно от село Беренде, в община Драгоман. Датировката й все още не е изяснена, но две са основните предположения – едното, че е построена по времето на Иван Асен II, в началото на XIII век, а другото – че е от времето на Иван Александър, средата на XIV век. Независимо от скромната като размери постройка, тук може да бъде видян един от малкото цялостно съхранени стенописни ансамбли от XIV в. Заради живописните композиции, фреските в църквата в Беренде се споменават във всички трудове за средновековно изкуство на Балканите. За съжаление, състоянието на тези ценни произведения е много лошо, влагата и мухълът ги увреждат, въпреки че църквата е обявена за паметник на културата през 1927 година. Част от тях са спасени от заличаване и се съхраняват в криптата на катедралния храм „Свети Александър Невски”. Това е накратко историята на едно от забравените български съкровища, които търси и открива Експедиция „Преоткрий България”.

Снимка на тези изключителни стенописи от Беренде може да се види на Моста на влюбените до НДК в София до 6 май. Експедиция „Преоткрий България” показва нови 58 снимки от находките си през последните 12 месеца.

Скрити исторически светини, обекти извън големите маршрути, загадки и места, където има нещо новооткрито или реставрирано, ще запалят ентусиазма на любителите на историята и пътешествията. Загадъчни мегалитни структури край Якоруда, Беловската червена базилика в Пазарджишко, тракийската гробница от Поморие са част от експозицията на открито. Автори на снимките са Евгени Димитров /основен двигател на „Преоткрий България”/, Тихомира Методиева, Иван Василев и Владимир Алексеев. Организатори на изложбата са Сдружение „Културни проекти” и агенция „Булфото”, в партньорство с Дирекция „Култура” на Столична община.

Откриването беше съпроводено с медения звук на кавала на Теодосий Спасов. На въпрос на Радио България: „Кои са местата у нас, които са ви направили най-силно впечатление?” Спасов отговори, че това са Демир Баба Теке и Асеновградската крепост, където е имал концерт с оркестър „Родопа”.

Снимки: Булфото

Галерия

Още от категорията

Събирачът на ютии – художникът Димитър Добрев от Пловдив

От една идея, започнала на шега се ражда цяла колекция, толкова разнообразна, че да бъде представена в своеобразен музей на ютиите. От най-старите, работещи на въглени до електрическите, с различни размери, някои от тях – същински произведения на..

публикувано на 12.10.19 в 08:00

Рафаела Рафаелова – артистът, чието въображение няма граници

Какво е усещането да рисуваш една картина, ако си част от нея? Това е въпрос, който би си задал всеки, прочел за Рафаела Рафаелова и нейното хоби, заемащо важна част от живота ѝ. Тя е един от първите VR артисти в България и отговаря на въпроса,..

публикувано на 11.10.19 в 11:31

Даниела Костова – художничката, която опакова Рингтурм и изследва природните стихии

В началото на лятото една арт-инсталация прикова вниманието на виенчани – от върха на кулата “Рингтурм” се спусна огромна фотография на бебе космонавт, върху чийто скафандър е кацнал бял гълъб с разперени криле. С проекта си “Мечти за бъдещето”..

публикувано на 10.10.19 в 12:30