Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експедицията „Преоткрий България” с изложба на Моста на влюбените

БНР Новини
6
Снимка: Булфото

Заради прекрасните си средновековни стенописи Боянската църква край София е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство и има широка известност. Не такава е съдбата на нейния връстник – църквата „Свети Петър”, която се намира на левия бряг на река Нишава, на около 1 км западно от село Беренде, в община Драгоман. Датировката й все още не е изяснена, но две са основните предположения – едното, че е построена по времето на Иван Асен II, в началото на XIII век, а другото – че е от времето на Иван Александър, средата на XIV век. Независимо от скромната като размери постройка, тук може да бъде видян един от малкото цялостно съхранени стенописни ансамбли от XIV в. Заради живописните композиции, фреските в църквата в Беренде се споменават във всички трудове за средновековно изкуство на Балканите. За съжаление, състоянието на тези ценни произведения е много лошо, влагата и мухълът ги увреждат, въпреки че църквата е обявена за паметник на културата през 1927 година. Част от тях са спасени от заличаване и се съхраняват в криптата на катедралния храм „Свети Александър Невски”. Това е накратко историята на едно от забравените български съкровища, които търси и открива Експедиция „Преоткрий България”.

Снимка на тези изключителни стенописи от Беренде може да се види на Моста на влюбените до НДК в София до 6 май. Експедиция „Преоткрий България” показва нови 58 снимки от находките си през последните 12 месеца.

Скрити исторически светини, обекти извън големите маршрути, загадки и места, където има нещо новооткрито или реставрирано, ще запалят ентусиазма на любителите на историята и пътешествията. Загадъчни мегалитни структури край Якоруда, Беловската червена базилика в Пазарджишко, тракийската гробница от Поморие са част от експозицията на открито. Автори на снимките са Евгени Димитров /основен двигател на „Преоткрий България”/, Тихомира Методиева, Иван Василев и Владимир Алексеев. Организатори на изложбата са Сдружение „Културни проекти” и агенция „Булфото”, в партньорство с Дирекция „Култура” на Столична община.

Откриването беше съпроводено с медения звук на кавала на Теодосий Спасов. На въпрос на Радио България: „Кои са местата у нас, които са ви направили най-силно впечатление?” Спасов отговори, че това са Демир Баба Теке и Асеновградската крепост, където е имал концерт с оркестър „Родопа”.

Снимки: Булфото



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14