Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 г. от рождението на композитора Георги Димитров

Фотоколаж: Вергил Митев
В началото на месец май се навършват 110 г. от рождението на композитора и диригент проф. Георги Димитров основател на българската хорово-диригентска школа. Житейският му път започва от красивия старопланински град Белоградчик. Израснал в семейство на музиканти, интересът му към изкуството се появява от ранна възраст. Бързо напредва с цигулката, пише стихове, рисува. В интервю, запазено в „Златен фонд” на БНР, Георги Димитров си спомня:

„По стечение на обстоятелствата започнах да уча цигулка, защото вкъщи имахме този инструмент. Правех опити да композирам още като ученик – написах един квартет „Лятна вечер на село” за четири цигулки. Това наивно произведение създадох след една екскурзия до пещерата Магура. Показах го на моя професор във Варшавската консерватория, за да види как на едно съвсем отдалечено от всякаква музикална цивилизация място, могат да възникнат идеи. Тогава аз дори не познавах законите на хармонията и контрапункта. По-късно в консерваторията бях доста добър цигулар. Успоредно с това започвах все повече и повече да обиквам вокалното творчество, може би под влиянието на моите родители, които пееха и ръководеха хорове. В консерваторията се дава по-голяма преднина на инструменталната музика, вокалната остава на втори план. По-късно обаче осъзнах, че извънредно много ми въздейства топлината на човешкия глас. Никакъв инструмент не може да замени всеки трепет, който той е способен да предаде. Тази любов все повече надделяваше и аз реших, че трябва да насоча цялото си творчество към вокалната музика и преди всичко към хоровото изкуство. Мисля, че гласовете на българските певци имат особена жизненост и вътрешна сила. Инструменталната музика също има своите големи достойнства, но това е въпрос на вкус и  увлечения.”

Повече от десетилетие Георги Димитров живее извън България, като най-дълго пребивава в Полша. Във Варшава ръководи български студентски хор „Христо Ботев”. Въпреки, че го делят стотици километри от България, патриотизмът на композитора не отслабва. „Не можех да намеря в никоя друга страна, онова което откривах в родината. Имах хубаво приятелство с Любомир Пипков, въпреки че той учеше във Франция, а аз в Полша. При нашите срещи, ние винаги сме споделяли любовта към отечеството – спомня си бележитият музикант.

Големият творчески потенциал на Георги Димитров се разпростира в много посоки – композитор, диригент, педагог. В продължение на осем години е бил артистичен секретар на Софийската опера. По-старото поколение музиканти помни Георги Димитров като композитор-песенник, чийто творби и до ден днешен присъстват в репертоара на българските хорове.

Маестрото напуска този свят през 1979 г., оставяйки огромно творчество. „Авторът се радва най-много тогава, когато чува своите произведения да се изпълняват от тези, към които са насочени. Смятам, че всяка една моя творба, стигнала до сърцата на слушателите, има стойност” – думи на Георги Димитров.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05