Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-популярният футболен тим в историята на България – „Левски”, навърши 100 години

БНР Новини
Снимка: архив

В България има старинни занаяти, като грънчарство, резбарство, килимарство, чиито традиции се пазят от едва неколцина потомствени майстори. Има също така десетки потомствени артисти и музиканти и стотици доктори и прависти второ и трето поколение. Но безспорно най-разпространената в нашата страна традиция е преклонението пред футболния клуб „Левски”. Потомствените „левскари” в България са десетки хиляди, някои от които пето поколение. И това обяснява защо клубът, който на 24 май навършва 100 години, е известен с прозвището „Отбора на народа”. Фактът, че това название е напълно заслужено, беше потвърден и от проведено преди месец проучване на европейската футболна централа УЕФА. Според резултатите от анкетата почитатели на „Левски” са 31% от футболните фенове в България. По този показател българският тим дели 7-8 място в Европа не с кой да е, а с италианския гранд „Ювентус”.

Всичко започва през 1911, когато група столични ученици се събират, за да играят футбол за удоволствие. В началото ги наричат „Шестия клуб” тъй като в София вече има създадени пет други – „Футбол клуб”, „Клуб футбол”, „Ботев”, „Раковски” и „Развитие”. За съжаление плановете за регистрация на новия клуб се провалят заради започналите по това време Балканска и Междусъюзническа война. Все пак на 24-ти май 1914 мечтата на младежите е осъществена – създаден е Спортен футболен клуб, получил името на една от най-великите личности в историята на България – Апостола на свободата Васил Левски.

Първият шампионски отбор на „Левски”, 1933 г.От създаването си досега „Левски” печели 73 трофея, което е рекорд за България – 26 титли на страната, 26 национални купи, 3 Суперкупи на България, 11 купи от първенството на София, 3 Купи на Съветската армия, 4 Купи „Улпия Сердика”. Първоначалните цветове на отбора са червено-жълти раирани фланелки и черни гащета. По-късно като официален се налага цвета на небето и морето, поради което отборът получава прозвището „сините”.

Своята първа шампионска титла „Левски” печели през 1933 година след победа на финала над „Шипченски сокол” (Варна) с 3:1, а последния засега, 26-ти успех в българското футболно първенство, „сините” завоюваха преди пет години – през 2009-а. Безспорно най-успешният период в историята на тима е първото десетилетие на 21-и век, когато „сините” печелят 6 шампионски титли и 5 купи на България.

Макар като цяло „Левски” да е един от най-успешните като върхови достижения български отбори в европейските клубни турнири, тимът нееднократно е допускал загуби от съперници с доста скромна футболна биография. Сред тях са второразрядни швейцарски и белгийски тимове, както и представители на почти анонимни откъм футболна история страни, като Финландия, Словакия, Босна и Херцеговина, Казахстан. Паметни обаче ще останат победите, постигнати от „Левски” над колоси като „Аякс”, испанските „Барселона” и „Атлетико” (Мадрид), „Олимпик” (Марсилия) и „Спортинг” (Лисабон), италианските „Лацио”, „Киево” и „Удинезе”. Като цяло „Левски” достига три пъти до ¼-финал в Купата на носителите на национални купи, по веднъж в Купата на УЕФА и нейното продължение – Лига Европа, а през 2007 година става първият и единствен засега български тим, достигнал до груповата фаза на Шампионската лига. В най-популярния клубен турнир преди нея – Купата на европейските шампиони, „сините” от София имат и три участия на 1/8-финал.

Среща между отборите на „Левски” и „Барселона” в четвъртфинала за Купата на УЕФА, 1976 г. Снимка: БТАЗа съжаление, в годината на своя 100-годишен юбилей футболистите на „Левски” отбелязаха едно от най-слабите си представяния за цялата история на клуба. Отборът зае едва 5-то място в крайното класиране на футболното първенство на България и за пръв път от 1990 година не заслужи право на участие в европейските клубни турнири.

Главното събитие в рамките на отбелязването на 100-годишнината на най-популярния български отбор е мачът между „Левски” и „Лацио” на 23 май от 21,45 ч. на националния стадион „Васил Левски”. Юбилеят ще бъде отбелязан и с празничен концерт, издаване на книга за 100-годишната история на клуба, филм за феновете, изработването на юбилейна емблема, награждаване на заслужили спортисти, 6 детски турнира и др.

Снимка: БНРСвоя принос в празничното отбелязване на годишнината внесе и спортната редакция на БНР. Нашите колеги направиха уникално дарение по повод 100-годишнината на футболен клуб „Левски“. Те подариха оригиналната първа снимка от 1914 г. на управителния съвет на клуб „Левски“. На гърба на снимката отпреди 100 години е поставен оригинален елипсовиден печат  „Спортенъ футболъ – клубъ „Левски“ София 1914“. Уникалният кадър е бил съхраняван като реликва в спортната редакция на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Турнирът "Дан Колов - Никола Петров“ събира борци от 23 страни

От 7 до 10 март в столичната зала "Асикс Арена" ще се проведе 61-то издание на Международния турнир по борба "Дан Колов - Никола Петров“. В надпреварата ще се включат близо 200 състезатели от 23 държави, сред които и призьори от големи..

публикувано на 07.03.24 в 06:15
Женският национален отбор по шахмат

Първа среща за обединение на родния шахмат

По инициатива на спортния министър Димитър Илиев днес ще се проведе работна среща с представители на Българската федерация по шахмат 2022 и Българската спортна федерация по шахмат. Целта е да се потърси решение за обединение на родния шахмат, за да..

публикувано на 05.03.24 в 06:00
Янаки Милев

Тенисистът Янаки Милев отива на финал в Анталия

Янаки Милев се класира за финала на сингъл на турнира по тенис на клей в Анталия (Турция) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 5 Милев победи третия в схемата Святослав Гулин (Русия) с 6:2, 2:6, 6:4 за близо два часа на корта. Това е..

публикувано на 02.03.24 в 14:29