Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образование по мярка на ученика

БНР Новини
Снимка: личен архив

Философ и учител са двете думи, които най-точно прилягат на Иван Господинов. Младият мъж е завършил философия и социални науки в Лайпциг, Германия. Върнал се е обаче в България, защото според него нещата, които може да направи тук, ще са много по-ценни, отколкото биха били в страната на Гьоте. Желанието му е да се развива в областта на философията на образованието. Затова като стъпка в тази посока от предстоящата учебна година ще работи като учител по програмата „Заедно в час”. Все още не знае къде ще бъде изпратен да преподава немски език и философия, но предпочита да бъде в някое малко градче.

„Ако съм в по-малко населено място, ще мога да допринеса много повече, отколкото ако съм в развития град” – обяснява мотивите си Иван. „Една от целите на програмата е да предоставя достъп до качествено образование на места, където то е оскъдно. Така ще мога да помогна на деца, към които има много ниски очаквания. Самите роднини не си представят как те биха могли да се развиват в по-широки сфери, отколкото да речем спектъра от професии, които са в един малък град. На мен също, заминавайки да уча философия в Германия, ми беше трудно да обяснявам на близките си в Хасково какво означава това и с каква цел отивам да го правя. От друга страна, от чисто лични съображения, искам за известно време да се усамотя на по-спокойно място.”

Доброволци Снимка: личен архив
Освен това от три години Иван е представител за България на най-мащабния цифров образователен проект в света: Khan Academy. Целта му е той да бъде преведен на български език и да стане достъпен за българските ученици. До момента в превода са се включвали над 350 доброволци, главно млади хора, интересуващи се от съвременните технологии или родители, които искат да осигурят по-добро бъдеще за децата си. Сайтът вече работи на испански, португалски, френски и турски. Надеждата на Иван е скоро да тръгне и на български. В него са включени видео лекции и упражнения по математика и природни науки, подготвителни курсове за университетско образование, а от няколко седмици са качени и уроци, изготвени в партньорство с НАСА.

Снимка„В ерата на интернет вече можем да правим много неща дистанционно. Khan Academy е точно такъв проект, който може чрез интернет да предостави качествено образование на места, където дори може би липсват учители” – обяснява Иван. „Той представлява най-големият сайт за образование в света. Съдържа над 6500 видео урока и 100 000 упражнения към тях, както и образователен софтуер за управление на класа или отделния ученик. Хубавото е, че той прави образованието по мярка на ученика. Представете си как Гугъл, на базата на вашата лична история на търсене в интернет, малко или много знае какво търсите и ви насочва по-лесно, така упражненията в Khan Academy се генерират специално за вас на базата на вашата лична история, на това как сте решавали задачите или пък какви са пропуските и т. н. Занимаваме се с този проект, защото за момента е може би най-добрият модел за използване на новите технологии в образованието. В същото време е напълно безплатен и много полезен за малки населени места или институции, където има недостиг на качествено образование, например затвори или домове за сираци.”

Сайтът е приложим за всякакъв тип компютри или мобилни устройства. В него могат да си създадат профили както учители и ученици, така и родители. Специално създаден софтуер предоставя на преподавателя цялата му необходима информация под формата на графики и статистика, както за класа, така и за всеки отделен ученик. Целта на образователната платформа не е да измести, а да бъде в помощ на традиционното образование. „Тя би била полезна за много от учителите, които преподават на различна скорост в часовете си, защото децата не владеят знанията на еднакво ниво”, пояснява Иван. Khan Academy би позволила също съчетаването на самостоятелната домашна подготовка, чрез видео лекции и упражнения, с работата по проекти, изграждането на умения за работа в екип и придобиване на социални компетентности в час.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25