Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Буюклиева – певицата, за която няма стилови граници в музиката

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Екстравагантна, но винаги оригинална – такава е Петя Буюклиева, една от най-интересните изпълнителки на българската популярна сцена. Надарена с глас от три октави и половина, за нея в музиката няма граници. С лекота се впуска в различни жанрове, сред които рок, джаз, фолклор и дори опера. За стиловото разнообразие в репертоара си, певицата казва:

„Това не е толкова изненадващо за човек, започнал да се занимава с музика от 4-годишна възраст. Първо свирех на цигулка, завърших музикално училище с пиано. Дипломирах се от Музикалната академия в София със същия инструмент и поп и джаз пеене. Изпълнявала съм най-различни стилове – би ми било безкрайно скучно, ако пеех само поп или рок. Имам много метаморфози. На един от последните си концерти в НДК в София, аз ги демонстрирах. Минах от джаз, през поп, рок, та чак до денс. Показах, че за всеки един мой фен, аз имам песен и че никога няма да бъда еднообразна.”

За всички почитатели на хубавата българска музика, през летните месеци Петя Буюклиева няма да пести сили и енергия:

„Въпреки липсата на стабилно лято, аз имам много планове, които като че ли тръгнаха по вода тази година. Вече за четвърти път, по покана на мои колеги ще участвам в сборен концерт в Летния театър в Бургас на 24 юни. С тази инициатива ние казваме „не” на агресията и насилието по пътищата. Събираме средства за семействата на пострадалите, както и за направата на пешеходни пътеки. Друго, което ме очаква, е лятно турне в чест на Тончо Русев. Заедно с мои колеги продължаваме инициативата от миналата година – да представим най-обичаните му хитове. Прекрасно е, че се срещаме с почитателите и след концерт в продължение на часове раздаваме автографи. Много съм щастлива, че песента ми „Мое море” – една страхотна самба по музика и текст на Иван Беловски, бе избрана да участва във фестивала „Бургас и морето”. На 26 юли ще я изпълня на неговата сцена заедно с много ефектен балет. Подготвям следващата „The Best” компилация от мои хитове. През ранната есен ще направя концерти в София, които ще бъдат заснети и излъчени по празниците. Горда съм, че моят син също довършва своя албум. Сам пише музиката и текстовете на песните си, а аз го подкрепях по време на студийните записи.”

„Бяла, а пее като черна!” – възкликва естрадната легенда Йосиф Кобзон за харизматичната певица. Изпълнителката на „Жена на всички времена” разкрива, че поддържа гласа си с редовен сън и дълги разходки на чист въздух. Любимо нейно място е Бачковският манастир, където се моли за здравето на всички свои близки и почитатели. „Нека българите по целия свят не забравят корена си. Трябва да се борим младите да се завръщат в прекрасната ни страна, а не да я напускат” – отправя своето послание Петя Буюклиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05