Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският футбол чества исторически годишнини на фона на нерадостна реалност

БНР Новини
Първият национален отбор на България, 1924 г.
Снимка: bfunion.bg

Насред спортните страсти около Световното първенство по футбол в Бразилия, българската общественост отбеляза една славна годишнина. Навършиха се 90 години от създаването на първия национален отбор на България, сформиран за участие в Олимпийските игри в Париж през 1924 г. На квалификациите за игрите през 1924 г. България губи от Австрия с 0:6 във Виена. През 50-те и 60-те години на миналия век българският футболен отбор постига най-големите си успехи на Олимпийските игри, като завършва трети на летните игри през 1956-а в Мелбърн и втори на летните игри през 1968-ав Мексико Сити.

Христо Стоичков вкарва първия гол за България срещу бундестима на първенството в САЩ – 1994.Снимка: архивЛюбителите на футбола отбелязаха и 20 години от лятото на 1994 година, когато националният отбор постигна най-големия успех в историята си, стигайки до 1/2-финалите на първенството на планетата в САЩ. През 1994-та България зае не само четвърто място с победа над тогавашния световен шампион Германия,но и първо място в голмайсторската надпревара с Христо Стоичков – Камата. Преди това България има общо 6 участия на световни първенства. През 1962 г. се класира за първи път за Световно първенство. Участва в световните през 1966, 1970, 1974, 1986  и 1998.

Оттогава насам националният отбор не може да се класира за световно първенство. Това, на фона на историческите успехи, е една тъжна реалност. Тъжна реалност е и мястото, което страната заема в последната класация на ФИФА. През юни националният й отбор падна с 5 места в месечната ранглиста на федерацията и в момента заема 78-ата позиция с 425 точки. Непосредствено пред България е тимът на Мароко, а зад нея – този на Оман. Испания води класацията с 1485 точки – три пъти и половина повече, отколкото тези на България. Така отбелязването на историческите годишнини на националния отбор даде повод и за сериозен размисъл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03