Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров е вече в първа класа на тенис експреса

БНР Новини
Снимка: БТА

И тазгодишното издание на турнира в Уимбълдън е вече история. Новият шампион при мъжете е Новак Джокович. Жилавият сърбин не позволи на „маестрото” Роджър Федерер да триумфира на свещената трева за осми път в своята шеметна кариера.

На тази трева обаче най-добрият български тенисист Григор Димитров, стигайки до полуфинала даде да се разбере, че вече може да го броят трайно за член на елита. И как не, след като от днес официално е член на топ десетката на световната ранглиста, измествайки от деветото място Анди Мъри, когото надигра в три сета на четвъртфинала на централния корт на „тенис Меката”. Освен че е преодоляване на една психологическа бариера, членството в „Клуб 10” означава и друго – Гришо вече ще среща най-добрите на много по-късен етап от всеки турнир, защото ще е поставен за водач на един от четирите потока в основната схема. И това е извоювана привилегия!

Можеше ли обаче нашето момче да бъде на финала вместо Джокович? И какво означава все пак загубата от Ноле? Ето коментара на самия Григор Димитров: „Разбира се, че съм ядосан. Излязох на корта, за да спечеля. Няма да ви лъжа – няма как да не мисля за това сега. Със сигурност довечера ще заспя трудно заради тези неща, които ще ми влияят. Но такава е играта. Стартирах бавно, в един момент започнах да играя наистина добър тенис и човек никога не знае какво щеше да се случи, ако бях спечелил този четвърти сет. Моментът бе на моя страна, но Ноле излезе победител, така че не ми остава друго, освен да го поздравя”. Думи на един джентълмен в най-джентълменския спорт!

Който не е държал тенис ракета в ръка може и да не е наясно, но това, което Григор постигна в последните месеци, а именно три титли в АТР и сега полуфинална Уимбълдън, е изключително не само за един българин. На практика от топ играчите в десетката той не е побеждавал единствено Федерер, с когото не се и срещал, и Надал. Това трябва да се знае! Можем да се надяваме, че най-хубавото предстои. Започва сезонът на твърди кортове, задава се Откритото първенство на Щатите – все предизвикателства, които Григор Димитров вече може да посрещне с голяма доза самочувствие. Той поне го знае.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40