Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Димитров – победител в световен фотоконкурс на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство

СнимкаИкономист по образование, пътешественик, природолюбител и фотограф по призвание. Така се описва пловдивчанинът Христо Димитров. Преди броени дни той стана носител на наградата „Documentary Award Winner” в световен фотоконкурс, организиран съвместно от ЮНЕСКО и Китайската фолклорна и фотографска асоциация. Младият българин грабна отличието в категория „Архитектура” в сериозна конкуренция с над 4400 фотографи от цял свят. Снимките, с които се включва в надпреварата, са на два древни арменски манастира. „Избрах да участвам с тях, защото архитектурата им е уникална. Човек трябва да ги посети, за да усети атмосферата”, сподели за Радио България Христо. Кадрите запечатва преди две години по време на свое пътуване в Армения, което е част от проект, целящ да популяризира арменската култура в България. Фоторазказът на българина вече e включен в книгата на ЮНЕСКО „Memory of Mankind”. Христо, облечен в тракийска носия, присъства на официалната церемония по награждаването, която се проведе в края на юни в Пекин. За впечатленията си от пътуването дотам, той разказва:

„За времето, което имах, успях да разгледам част от Пекин. Бяха ни организирали посещение на Великата китайска стена. Специално в Пекин най-много ме впечатли Забраненият град и Летният дворец на императора. Две невероятни места със страхотна архитектура и с невероятен дух, които си заслужава да се видят.”

За Христо фотографията е възможност да запечаташ моментите, които никога повече няма да се повторят. „Имаш един-единствен миг да ги заснемеш и те да останат завинаги там”, споделя още той. Пейзажът и архитектурата са двете неща, които най-силно привличат фотообектива му. Освен стари манастири и църкви, младият фотограф обича да снима и модерната архитектура на големия град. А какво събужда интересът му към фотографията?

„Обичам да чета и да пътувам. В списания като National Geographic, в които чета за различни интересни места по света, има публикувани страхотни фотографии. Разглеждайки ги, те провокират да посетиш тези места. Това ме заплени. В един момент реших, че искам и аз да правя нещо подобно и да мога да споделям с мои близки и приятели впечатленията си от пътешествията ми из България, защото доста обикалям из българските планини. Това беше първата отправна точка да започна да се занимавам с фотография.”

За къде обича да стяга куфара си Христо?

„Всяка една държава има своята история, своите интересни моменти. Аз специално обичам да се насочвам към не толкова нашумелите градове, и не толкова известните. Винаги се радвам, когато мога да отида някъде при по-обикновени хора, в не толкова предлагани дестинации, както се случи с Армения. Тя беше една непозната за мен държава. Наскоро бях в Босна и Херцеговина, която също не е толкова популярно място. Обичам да съм сред по-простичките неща, защото според мен в тях се крие повече красота. Вече има сериозна урбанизация в градовете, която напредва бързо и започват да се забравят малките неща, като селата и трябва да ги популяризираме.”

Следващата прицелна точка за Христо е друг международен фотоконкурс, този път организиран в рамките на европейската общност.

Снимки: личен архив

Галерия

Още от категорията

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30