Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският Рамазан

БНР Новини
Снимка: Гергана Цековска

Намираме се в деветия месец от ислямския календар – Рамазан (или Рамадан). Според петте стълба в исляма (засвидетелстване на вярата, молитва, поклонение, пост и данък-милостиня) тогава мюсюлманите се въздържат напълно от храна, напитки, съвокупление и пушене през светлата част от деня. Уредникът на джамията „Баня Баши” в София Захри Дормушев разказва повече за физическата и духовната страна на този пост и как го спазват мюсюлманите в България:

Снимка„При мюсюлманите постенето продължава от ранни зори до залез слънце. През целия ден те не ядат, не пият и дори не пушат. Някои хора погрешно мислят, че ние пием вода през деня, но дори и това не е позволено. Въздържаме се освен това от погледа, който може да те наведе на следващи, недобри мисли, от лоши думи и действия. Всъщност, постът не означава само да не ядеш и да не пиеш, а е едно цялостно понятие. Например, ако злословя за някого, това също може да развали моя пост, а не само ако ям или пия. Ако аз успея в продължение на цял месец да се въздържам от тези неща, след това мога по-лесно да се справям с ежедневните предизвикателства. Основният инстинкт за самосъхранение на човека е да е жив, а това са храната и водата. И ако ние се научим да контролираме този глад в нас, не само физическия, но и глада на сладострастията, лесно ще контролираме и живота. Тоест, цял месец ние се учим как да вземем превес над нашия стомах, а не той да ни води.” По време на Рамазана от пости се освобождават болните, малките деца, бременните и пътуващите. А след вечерната молитва, според местното време, се разговява, допълва Захри. И добавя:

„Като ръководство на джамията ние се опитваме да организираме ифтар. Това е храната, която се приема след като цял ден човек е постил. Успяваме всяка вечер да осигурим вечеря на всички, които идват тук, за да се молят. Освен това пред вратата на джамията всяка вечер чакат поне 50 човека, които са бедни или клошари, и ние с усмивка ги каним на вечеря с нас.”

Снимка

Постят ли българските мюсюлмани като цяло? 

„Да, постят, но доколко са религиозни и доколко отдават това на Бог зависи от отделния индивид” – пояснява Захри. „Но за българските мюсюлмани постът е нещо свещено, наследено от традицията, което ги е съхранило и се предава на бъдещите поколения. Дори мюсюлмани, които пият алкохол и не се молят редовно постят, защото това е нещо свещено.”

Какво знаят българските християни за Рамазана? Ето няколко мнения в анкета на Радио България:

„Знам, че е празник и имат някакви пости, но не съм сигурна кога е” – казва Елена Николова от Враца. „Вярващи са и го спазват, без да парадират и да ни го натрапват. Съобщават за него и по новините, все пак процента на мюсюлманите у нас не е малък, нормално е да се знае за обща култура.”

„Празник е и го почитат, както ние Коледа и Великден. Не пречат на никого” – смята Вяра Иванова от София.

„От общите ми впечатления много от българите идея си нямат какво е Рамазан” – споделя пък Венци Василев, който е живял в Египет. „Иначе за мен всеки пост е хубав, но за жалост, поне моите познати мюсюлмани тук не го спазват. Всяка вяра е добра, стига да не се прекалява, но тук никой нищо ново не иска да научи. Има много хора, наричащи себе си християни, но нищо не знаят за християнските ни традиции. Когато учих в Египет, имаше много малко християни в университета ни. Но преди Великденските пости в столовата готвеха постно за около 20 души, а в знак на уважение към нас постещите християни имаше и специална маса.”

Снимка

Тази година свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започна на 28 юни и ще продължи до 27 юли, като краят му се отбелязва с празника на разговяването, Ейд Ал-Фитр, познат у нас като Шекер Байрам. В навечерието му се раздава задължителна милостиня – зекят, а на самия празник мюсюлманите се поздравяват с думите „Ейд Мубарак!” – Честит и благословен празник!

Снимки: Гергана Цековска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08