Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Иларионова с престижна награда в Мадрид

Снимка: БГНЕС

Още като ученичка в НМУ „Любомир Пипков“ в София Зорница Иларионова спечели престижни отличия от национални и международни конкурси – “Недялка Симеонова”, “Панчо Владигеров”, “Добрин Петков” и др. Младата цигуларка е изнасяла концерти във Франция, Испания, Португалия, Германия, Белгия, Русия, Австрия, Сърбия. От две години е студентка в “Еscuela Superior de Musica Reina Sofia” в Мадрид, в класа по цигулка на проф. Захар Брон. Според традицията, в края на учебната година се присъждат награди за най-добър инструменталист в различните специалности. За 2013–2014 учебна година признанието получи нашата млада сънародничка.

Отличието е за последния ми концерт в Мадрид, в който взеха участие всички цигулари от катедрата – разказва Зорница. Присъжда се на традиционната среща между ръководството на академията и преподавателите в „Кралица София“. Излишно е да казвам, че съм много щастлива. Това е една от най-големите награди, които съм получавала. Известно е каква изключителна личност е големият педагог Захар Брон, в класа му има блестящи цигулари. През 2012 г., след много труден конкурс, бях приета в училището. От четиридесет кандидати проф. Брон прие четири. Работата е много интензивна, но не прекъсвам връзката си с България. В момента съм студентка едновременно и в Нов български университет. Трудно е да се съчетават ангажиментите в двете учебни заведения, но засега успявам.

Когато говоря за учителите си, винаги започвам с името на моята майка Благородна Танева – един от най-известните цигулкови педагози у нас – продължава Зорница. – На нея дължа всичко. Тя е човекът, който ме изгради като цигулар. Безценен опит придобих и от участието си в безброй майсторски класове на големи музиканти. Учила съм при проф. Минчо Минчев, Светлин Русев, Кеворк Мардиросян (български цигулар, който живее в САЩ), Олег Криса (Русия) и много други. Мисля, че през последните години значително израснах като музикант и изпълнител под ръководството на проф. Захар Брон и неговия асистент проф. Юрий Волгин в Мадрид. Дължа им огромна благодарност. В Кралската академия „Кралица София“ преподават елитни педагози, представители на руската школа. Почитател съм на тяхната система на обучение. За мен е голям шанс, че попаднах там. Самата кралица София лично подкрепя преподавателите и студентите. Церемонията, на която получих своята награда, се състоя в кралския дворец в Мадрид и лично Нейно величество връчи наградите на победителите от всяка катедра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15