Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХХ Международен фолклорен фестивал в Пловдив показва танцовото изкуство на различни култури

БНР Новини
Снимка: предоставена от организаторите

Както музиката е език на душата, така танцът е езикът на тялото. За пореден път Пловдив е домакин на пъстър фестивал, който в дните между 4 и 8 август ще събере на една сцена фолклорни танци на най-различни култури. Кои са акцентите в програмата на форума, научаваме от г-н Кирил Велчев – експерт в отдел „Култура” на община Пловдив:

„Тази година е двадесетото издание на Международния фолклорен фестивал. Очакваме с нетърпение участниците, за да видим концертите, които са ни подготвили. Чуждестранните ни гости са от Грузия, Гърция, Китай, Корея, Латвия и Сърбия. От наша страна ще участва ансамбъл „Войводинци” от село Войводиново, Пловдивско и професионален фолклорен ансамбъл „Странджа”, град Бургас. По традиция фолклорен ансамбъл „Тракия” ще присъства на откриването и закриването на фестивала. В това издание музиката на съставите ще е на живо, изпълнена от певци и инструменталисти. Концертите от 18 часа ще се състоят на малката сцена на площад „Стефан Стамболов”, а големите вечерни изяви са на сцената на Античния театър.”

Кулминацията на Международния фолклорен фестивал ще бъде на 8 август. От Кирил Велчев разбираме какво са планирали организаторите за доброто настроение на публиката:

„Предвидили сме галаконцерт с изпълнения на всички състави. Поканени са и лауреатите от предишното издание на Балканския фолклорен фестивал „Хопни ми, тропни ми” – танцов клуб Лесотехнически университет – София и танцов състав „Седенчица” – Пловдив. С тяхното участие се открива най-новото издание на Балканския фолклорен фестивал. А черешката на тортата ще са изпълненията на съставите от Корея и Китай. В представянето си те ще вплетат елементи от източните бойни изкуства. Мисля, че това ще е доста интересно за публиката.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30