Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изобилие от био продукти на „фермерския ден” на два от софийските пазари

БНР Новини
Снимка: Йоан Колев

Времето е всяка сряда от шестнадесет до двадесет часа. Мястото – общинският пазар в квартал „Иван Вазов” в София. Поводът – вторият пазар в София, на който фермери от цялата страна излагат своята качествена еко продукция в определен ден от седмицата. Прясно масло, квасен хляб, сироп от вишни и мед, био подправки или уникални вегански деликатеси – това, което може да намерите тук, е било храната на нашите баби и дядовци, но наистина е необичайно за съвременните градски хора.

Снимка

В секцията на пчелни продукти срещаме Радослав Иванов и негови съмишленици, които произвеждат богата гама пчелни продукти, произведени в чиста планинска местност. Радослав ни уверява, че всички продукти са био. Предлага ни студено пресовани сиропи от вишни и боровинки, като медът се използва за консервант по традиционна рецепта:

„Всичките продукти са екологично чисти, районът ни отговаря за биологичен. Когато отидохме да живеем сред природата започнахме да отглеждаме различни растения, а после си взехме няколко кошера. Още моят прапрадядо е гледал пчели, това е семейна традиция. Но сега използваме по-нови технологии. Всичките сиропи, които предлагаме са студено пресовани. От тези от горски черни боровинки, брани в нашия район, правим студен извлек, който смесваме с мед като консервант. Така се избягва стерилизирането чрез варене, което би отнело от полезните качества на плода и меда. Приложихме една забравена стара рецепта.”

В съседство се предлагат традиционни български млечни продукти като кашкавали и сирена, масло, сметана, а също и сушени колбаси. Фермата, чиято дейност се развива в Плана планина, е специализирана в производството на натурални храни. Една от мисиите й е да съхрани автентични, но застрашени български породи като каракачанска овца и каракачански кон чрез отглеждането им в естествени условия. Собственикът Росен Михайлов заявява, че за него приготвянето на натурална храна не е бизнес начинание, а начин на живот.

„От шест години сме специализирани в производството на чиста, натурална храна. Да приготвяш натурална храна не е бизнес, а начин на живот. Доволни сме от работата си. Не го правим за пари, а за удоволствие. Продаваме основно на фермерския пазар и правим някои доставки по домовете.”

Снимка

Борислава Богданова и нейното кулинарно ателие впечатлява с продуктите и вкуса на храните, които предлага.

„Това е ателие за здравословно хранене, изцяло основано на веганската кухня, с по-голяма насоченост към сурови храни. Идеята е да представя разнообразието на тази кухня, да показва, че ние сме това, което ядем. Тук усещаме истинския вкус на храната, не използваме никакви добавки и готвим с вдъхновение. Днес сме избрали да представяме вегетарианско суши с водорасли, сурови сиренца с ядки, със сушени домати и сушена ягодова торта без желатин. В моето ателие имам възможност да творя и всяка сряда да нося тук своята продукция. Най-хубавото е, че пазарът има дух, усеща се една радост и това е радостта от срещата на българския потребител директно с производителя. Затова пазарът е по-различен и нестандартен.”

Снимка

Ако сте заинтересовани от здравословната кухня не пропускайте „фермерския ден” на пазара в квартал „Иван Вазов”. Той е вторият по рода си в столицата, след пазара „Римската стена”, където био фермери също предлагат своите продукти един ден в седмицата, в случая – всяка събота. Това са места, където се предлага голямо разнообразие от продукти, произведени с любов, обменят се усмивки и добро настроение, съпровождани от дегустации и почерпки. И когато си тръгвате, ще отнесете в къщи не просто деликатесите с вкус на детство, слънце и земя, а друго настроение и отношение към това, което трябва да слагаме на масата си.

Снимки: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30