Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23-ти Международен джаз фестивал „Варненско лято”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Археологическият музей във Варна отново ще се превърне в сцена на международния джаз фестивал „Варненско лято”. Основан през 1992-ра, той се провежда по инициатива на саксофониста Анатоли Вапиров. Всяка година гостите на красивия черноморски град стават свидетели на среща, събрала талантливи джаз изпълнители от различни краища на света. От 31 юли до 3 август се открива неговото 23-то издание. С какво то ще е по-различно, разказва Анатоли Вапиров:

„Благодарение на фондация „Америка за България“ правим тази година фестивала не три, а четири дни. Музиканти от четиринайсет държави ще гостуват във Варна в различни международни проекти. Новото е, че за първи път ще гостуват музиканти от Япония, Сърбия и Словения. По традиция откриваме форума с българска музика /31.07/. Саксофонистът Димитър Льолев ще представи най-новия си албум Rodopology /Родопология/, посветен на любимия му родопски фолклор. След него, на сцената в музея ще чуем изпълнения на „Кочетов Квинтет” от Сърбия. Негов вокал е една великолепна певица, която според мен много ще се хареса на публиката – Ксения Кочетова. Съставът предлага оригинални и интересни композиции в модерен джаз. Надявам се програмата да допадне на слушателите.”

На 1 август Международният джаз фестивал „Варненско лято” продължава с концерт на българския пианист Пламен Карадонев и съпругата му, певицата Елена Колева. От години двамата живеят и работят в Бостън, САЩ и сега в България представят свой нов албум. След тях на сцената полският тромпетист Томас Кудак ще задържи вниманието на публиката с квинтета си New Bone Quintet.

Музикалното събитие продължава на 2 август с китариста Мирослав Иванов. Той ще представи албума си Directions, а италианската пианистка Федерика Коланджело ще завърши вечерта с интернационална джаз банда в проекта Acquaphonica. Това е измислена от нея дума, съчетаваща в себе си импровизация с джаз духа на инструменталисти от Япония, Холандия, Словения, Италия и България.

Последната вечер в двора на Археологическия музей ще се изявяват и музиканти от Украйна, след което Анатоли Вапиров ще завърши фестивала с проекта си No/Net, в който събира на една сцена Стоян Янкулов Стунджи /ударни/, Христо Йоцов /перкусии/, Антони Дончев /пиано/, Йълдъз Ибрахимова /вокал/, както и инструменталисти от Русия, Литва и Германия. Така ще приключи 23-то издание на Международният джаз фестивал „Варненско лято”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15