Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Несебър и неговите църкви

БНР Новини
6
Снимка: Венета Николова

Наскоро България отново влезе в поредната туристическа класация, но този път със Стария Несебър – едно от най-красивите и пропити с хилядолетна история места на родното Черноморие. Полуостровният град, който е под защитата на ЮНЕСКО, зае достойно място в македонска класация за 10-те най-култови кътчета на Балканския полуостров. В нея попаднаха емблематични места като Метеора в Гърция, Охрид в Македония, замъкът на граф Дракула в Бран, Румъния и пр. А това, което превръща Несебър в уникална забележителност, са множеството му археологически останки и най-вече скупчването на толкова много църкви върху тази малка педя земя.

Петнадесет – толкова са разкритите и консервирани до момента църкви в Несебър, всяка със своята история, дух и архитектура. И всички те са разположени на полуостров, дълъг 840 метра и широк не повече от 350 м. Тесният провлак, който свързва Стария Несебър със сушата, отвежда до една от най-старите раннохристиянски митрополии в Европа. В продължение на повече от хилядолетие градът е бил водещ религиозен център в тази част на Европа. А иначе първите свидетелства за човешко присъствие са от VІ в. пр. Хр., когато на това късче земя е имало тракийско селище. По-късно на негово място израства укрепен град-държава с амфитеатър и дори с авангардна за времето си водопроводна мрежа.

Повечето църкви на Стария Несебър обаче са от Средновековието, когато градът преживява небивал разцвет. „Именно заради уникалните си църкви, той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство” – обяснява Мартин Желев от археологическия музей в Несебър. Според исторически източници през вековете тук е имало около 40 църкви, много от тях обаче са били заличени с времето. А иначе първите базилики датират от V век, когато градът поддържа много близки отношения с Константинопол по море. Именно по това време Несебър преживява своя първи възход в културно и религиозно отношение.

По римско време, Черноморието ни било на ръба на империята, далеч от столицата, но когато тя се разделя на две части през V в. и новата столица Константинопол се оказва съвсем наблизо, това дава мощен тласък на културата в града” – обяснява Мартин Желев. „Започва бурно строителство на църкви, което продължава и през Средновековието, и дори по време на османското иго. Мощен подем Несебър преживява и през XIV век при управлението на българския цар Иван Александър, който строи нови и нови църкви и манастири. Интересното е, че и несебърската школа по иконопис продължава да функционира дори през османския период, като е особено активна през XVII-XVIII век. Повлияна е от византийските иконописни центрове Атон, остров Крит и пр.”

Учебник по църковна архитектура – така специалистите наричат Стария Несебър. Но не е необходимо да си експерт или да притежаваш стабилни познания по история или иконография, за да оцениш цялата тази съхранена през вековете красота и изящество. В момента община Несебър работи по проект, който ще свързва всички петнадесет разкрити църкви в туристически маршрут. А безспорният шедьовър сред тези бижута на църковната архитектура е „Св. Стефан”.

„Това е най-посещаваният обект и единствената църква с почти изцяло запазени оригинални стенописи от XVI век” – твърди Мартин Желев. „Строена е през X век, но от този период има останали само малки фрагменти от стенописите. Друг уникален храм е църквата „Христос Пантократор”, разположена на площада до пощата. Тя е най-добре запазената. Само камбанарията й е малко разрушена, а иначе е автентична в оригиналния си вид от XIV век, когато е строена. Всъщност много църкви в града са от периода XIII-XIV в. Емблематична обаче е „Св. София” или Старата митрополия, която е най-голямата строена някога в Несебър църква. Постройката е от V век! А знаете, че на малко места в България, а и в Европа, може да видите следи от църкви от този далечен период.”

В продължение на повече от хилядолетие тук строителството на църкви не е прекъсвало. А наличието на множеството добре запазени храмове се дължи на факта, че градът е разположен на малък полуостров, донякъде изолиран от сушата и от досега на вражески сили. Нищо чудно, че Старият Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват. Това е и единственият цял български град, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Снимки: Венета Николова

Материалът е изготвен по проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” на МИЕ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26