Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Глътка въздух” за българските общини и строители

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет започна възстановяването на спрените плащания по програма „Регионално развитие”. Вече са постъпили искания за 188 млн. лв. По другата спряна европрограма „Околна среда” също ще се извършват периодични разплащания, ако проектите отговарят на изискванията. Това заяви икономическият вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева след първата си среща с Националното сдружение на общините и Камарата на строителите в България.

Средствата ще дойдат главно от публичната инвестиционна програма „Растеж и развитие на регионите” с бюджет от 500 млн. лв. „Това означава, че кабинетът намира резерви и преструктурира бюджета така, че в края на годината да не се загуби ресурс в размер на над 3 млрд. лв.”, посочи тя. По думите й това е една от основните задачи на служебното правителство и от миналата седмица се работи активно по нея. Целта е да се минимизират загубите до възстановяване на забавените или спрени евросредства от ЕК и да се даде „глътка въздух” на общините и строителния бранш.

„Искам специално да благодаря на българските общини и българските строители, които бяха истинските герои в последните месеци, когато бяха спрени тези програми – подчерта министър Захариева. – Доста неща са забавени и трябва да ги свършим в кратки срокове. Целта е да се възстанови нарушеният ритъм по строежите. Особено спирането на ОП „Околна среда” е много неприятно за всички живеещи в съответните селища. Те виждат разкопани улици, върху които никой не строи и насочват абсолютно основателно недоволството си към общините и държавата. Това води до увеличаване на недоверието към институциите. Мога да гарантирам, че всички ще сме на разположение, за да възстановим доверието, диалога, сигурността и предвидимостта по тези проекти.”

Възстановените пари ще са двойно по-малко от заявеното от фирмите, но са добро начало за диалога с държавата, какъвто липсваше в последната година. Още повече, че спадът в бранша е над 50 % спрямо изработваното преди кризата от 2009 г. у нас – каза за Радио България шефът на Камарата на строителите Светослав Глосов. И още:

„На този етап това ни задоволява, защото е знак за едно раздвижване на проблема с разплащането, в т.ч. за строителството, и то през най-активния сезон. Всеки иска всичко да се изплати наведнъж, но състоянието на държавните финанси не го позволява. Но започването на разплащането на спрените пари и обещанието от Министерството на финансите то да върви ритмично засега ни задоволява. Проблеми винаги могат да се появят, но трябва да сме оптимисти, да вярваме на държавниците. Зад всеки голям проект стоят няколко десетки фирми подизпълнители и доставчици по веригата. Проблемът касае 60-70 хиляди работещи само по оперативните програми. Бумът преди 5-6 години в жилищното строителство няма да се върне, но ако се възстановят 50-60 % от загубите сега, ще е добре.”

Българските общини все още не знаят причините за наложените санкции от Брюксел по двете европрограми, но възстановяването на плащанията от е добър сигнал, каза за Радио България шефът на Сдружението на общините Гинка Чавдарова:

„Най-важен е сигналът, че държавата поема отговорност, въпреки спрените плащания от Брюксел. Така или иначе, вижда се, че те ще се възстановят по-късно. Важно е за най-рисковите проекти, по които изпълнителите са отчели и извършили работата отдавна, но нямат свои пари да ги довършат, да бъдат осигурени до края на проекта авансово средствата, които ще бъдат възстановени при размразяване на програмата от ЕК. Ето този позитивен сигнал очакваме вече 4-5 месеца. Той е еднакво позитивен и за фирмите-изпълнители, и за общините, и най-вече за гражданите. Защото те не могат да стигнат до домовете си, до детските градини по разкопаните улици. Не става въпрос за невероятни ресурси. А за координация и за своевременна реакция при свършена работа да се преведат парите на изпълнителите, за да можем да си довършим проектите. Ако нарушим сроковете и не свършим навреме, после цялата сума ще трябва да връщаме на ЕК. Ето това никой не казва, а е огромен риск по „Околна среда“ за над 120 общини с над 80 % от населението на страната. Тук са всички големи градове с водните проекти и депата около тях – неща, гарантиращи здравето и сигурността, но най-вече намаляващи риска от последващи наказателни процедури срещу България в областта на екологията и депонирането на отпадъци.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00