Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урок по Танго

БНР Новини
Снимка: Мария Петрова

Какво свързва преводач, преподавател по английски и монтажист в Българското национално радио? В забързаното си ежедневие всеки един от тях гони срокове и отмята задачи, но в сряда вечер тримата прекрачват прага на стара аристократична къща в центъра на София, за да общуват и танцуват танго.

Петър танцува над десетилетие, а преди четири години решава, че иска да сподели наученото. Така животът му е разделен на две – през деня е преводач, а вечер преподава танго.

„Това е един свободен танц, защото човек може да бъде себе си, да е индивидуалист в този танц и в същото време да се забавлява с различни хора.”

Какво е за теб тангото в личния ти живот?

„Сложен танц, който ме кара да се разкривам повече, да бъда по-открит и да комуникирам по-добре.”

Във филма на Сали Потър „Урок по танго” главният герой, изпълняван от световноизвестния танцьор Пабло Верон, признава: „Не аз избрах тангото. Тангото избра мен.” При учителката по английски Ева, която пристъпва на едва втория си урок, тангото също пристигнало изненадващо, но в ключов момент.

„Получих този курс по танго като подарък за рождения си ден. Мисля, че това, което много ми харесва, е общуването между мъж и жена в танца. Такова общуване хем близко, хем по правила. По-специфично е, отколкото при другите танци. И това много ме привлече.”

Въпреки краткото време Ева вече забелязва промени, които танцът е внесъл в живота й.

„Танго минава като различния живот. Енергията и нагласата ни е друга. Не да вършим и да успяваме, а просто да се наслаждаваме. Аз през другото време трябва все да отмятам някакви задачи. А тук за първи път не ми се налага да се справям и да отмятам неща. Тук просто се наслаждавам. Изведнъж има паралел между време, в което да ми почива душата и тялото, и време, в което ако си мисля малко повече за танго, ми минава по-спокойно.”

Петя е звукорежисьор в Българското национално радио и след сериозна операция избира тангото, за да се възстанови физически и психически.

„След напрегнат работен ден, когато дойда да танцувам, просто забравям за това, което е било. И другото – имам с кого да си споделя. В днешния живот е изключително важно, тъй като ние сме свикнали напоследък за всяко нещо да натискаме копче, а копчето не може да общува с вас така, както човекът отсреща.”

Снимки: Мария Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14