Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на народната носия край Жеравна – пътуване в историята и традицията

БНР Новини
6
Снимка: www.nosia.bg

Дали някога ви се е искало да  направите пътешествие във  времето? Да се пренесете в епоха, където то тече бавно, хората са спокойни, природата и традициите са част от начина на живот? Можете да го сторите, ако решите да прекарате дните между 22 и 24 август край Жеравна, където се провежда вече ежегодният Фестивал на народната носия. Попадайки там, човек се потапя в автентичната  атмосфера на българското Възраждане.

На този фестивал всички са участници, облечени в традиционни носии: автентични, сценични, създадени от стари майстори или ушити специално за тях, по техен вкус и размери. Лошото настроение и неучастието в различните игри са забранени. Не е позволено също използването на мобилен телефон и фотоапарат. Вероятно това ви изглежда прекалено, но вашите предци са пазели спомените си и са комуникирали без такива технологии, нали? Гостите на фестивала могат да опитат различни традиционни  специалитети: питки, суджуци, баници  и, разбира се, чеверме, да слушат народни песни и да участват в изпълненията на фолклорни ансамбли от всички краища на България. Ако имат желание, могат да научат нови песни, народни танци, да практикуват традиционни народни занаяти. На фестивала ще има пехливански борби, маскарадни игри, а също и нестинари. Ето какво още ни разказа организаторът на феста Христо Димитров:

Защо за провеждането на форума е избрана точно Жеравна?

Ние в Жеравна провеждаме фестивала на фолклорната носия за седма поред година. Селището е един невероятен архитектурен резерват. Аз не знам дали в България може да се намери по-хубаво място от Жеравна. Всъщност те са няколко – Копривщица, Ковачевица и Боженци. Мисля обаче, че Жеравна е най-запазеното и най-доброто място за този фестивал. На първо място заради старинната архитектура, природата и ландшафта, който дава възможност да се направи този фестивал, а и заради човешкия фактор.

Подготвяте ли нещо ново и различно за тазгодишното издание?

Всяка година има една основа, към която ние се придържаме, но винаги има нещо ново и различно. Това се получава, защото или ние правим нови неща, или заради инициативи на участниците, или защото се появяват нови групи, които показват различни неща.

В България все по-често се провеждат различни фестивали с нестихващ интерес от чужденци и от българи? Как успявате да привлечете гости на вашия фестивал?

По никакъв начин не ги привличаме, а се опитваме да ги ограничим. Миналата година дойдоха около 15 000 души, а в Жеравна има 500 места за спане.  На 70 километра в радиус от Жеравна няма нито едно свободно място още от миналата година. Трудно човек може да си намери място за нощуване и затова развитието на фестивала е чрез палатков лагер и каравани.

Снимки: www.nosia.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30