Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Михаил Филипов квинтет“: Щастливи сме, че имаме свободата да избираме

БНР Новини
Снимка: личен архив

Квинтетът вероятно е сред най-младите формации у нас. В състава са изпълнители, които свирят в различни проекти – джаз, поп, латино и др. Тяхното минало изпълват ученическите спомени и първите изяви на сцената, в настоящето е студентският живот. Биха искали да учат и в чужбина, но засега предпочитат да градят кариерата си в България. Събират се през есента на миналата година с идеята да създават музика без стилови ограничения. Най-сериозното им участие досега е на фестивала „A to JazZ” в София, където бяха изключително добре приети от публиката на авторитетния форум. След броени дни предстои концерт в рамките на Международния благотворителен фестивал на изкуствата в Бургас.

Ние сме близки приятели – разказва пианистът Михаил Филипов. – Свирим в други формации и на сцената се разбираме изключително добре. Беше ми интересно какво ще се получи, ако се обединим в общ проект – не само като музика, но и като преживяване. Нека ви представя и останалите – Денис Попстоев – саксофон, Панайотис Захариу – китара, Антон Пиперов – бас, Руслан Драмчев – барабани. Трудно определям стила на нашата музика, защото в основата стои многообразието от стилове и маниер на изпълнение. Това беше и моята цел – да няма стилови рамки, а приносът на всеки един от нас да оформя облика на цялото. Смесваме джаз, фънк, етно.

Михаил е завършил Националното музикално училище, а в момента е студент в отдел „Поп и джаз” на Националната музикална академия, в класа на Антони Дончев. Денис Попстоев също е студент.

И аз съм завършил Националното музикално училище. Бях ученик на известния саксофонист Емануил Манолов – Бадема. Страхотен преподавател и много интересна личност. В академията съм в класа на Влайо Влаев. Пиша музика, аранжирам. Както и всички останали в „Михаил Филипов квинтет”, разбира се. Мисля, че това е основното, по което се отличаваме като състав. Обикновено един композира музиката, прави аранжимента и останалите свирят каквото е написано в нотите. Може да се каже, че ние творим заедно. Някой изсвирва темата, после всеки я развива по свой начин, дава предложения, променяме в движение. Крайният продукт всъщност е авторска пиеса, създадена от всички в квинтета.

Младите музиканти споделят, че слушат много музика и се учат от различни поколения изпълнители и композитори. Сега в интернет можеш да намериш всичко – казва още Михаил. – Аз, Денис и останалите в групата имаме общи кумири – саксофонистите Кени Гарет, Крис Потър, пианистът Хърби Хенкок… Всички те са оказали влияние върху нашето професионално развитие. Разбира се, българските джаз музиканти, които са и техни преподаватели, съвсем пряко са формирали уменията им. А Денис допълва: В последно време особено много се възхищавам на саксофониста Димитър Льолев. Мисля, че новият му албум представя невероятно добре написана и изпълнена музика.

Както всички от най-младата генерация, те не могат да си представят, че преди няколко десетилетия джазът изобщо не е бил сред популярните стилове у нас. Щастливи сме, че сме родени в друго време. Имаме свободата да избираме, това е най-важното за един артист.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10