Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Род до род, корен до корен

БНР Новини

„Стоманово. Окъпано от лъчи и светлина! Скътано в сърцето на Родопите, опазено и благословено от Всевишния, Стоманово стои като храм сред дивна красота, очакващ своите разпръснати чеда да се завърнат от дългото си странстване. Ако подириш мир ако подириш светлина - Ела тук, където звездите са толкова ярки и големи, че можеш с ръка да ги докоснеш! Докосната от тях се превръщам в всепроникващата светлина. Детство безгрижно и щастливо ти ми подари. Сетивата ми изпълни с прелестни творения, с доброта и мъдрост ти ме осени мое мило, родно Стоманово. Обичам полъха на вятъра! Обичам птичите ти песни с които ме будиш сутрин рано! Обичам тревата, пръста по която стъпвам! Обичам гората, която ме омагьосва с пенливото поточе, което приглася на славея! Тук времето спира за да не наруши общуването на човек и природа, за да те направи съизмерим с без края и вечността! Чувства дълбоки в мен породи, обсебена от теб- коленича и целувам земята ти, мое свидно и родно Стоманово!“ Това написа в социалните мрежи, като покана към разпръснатите по света чеда на с. Стоманово, област Девин, кметският наместник Туркян Гаази. Поводът е традиционния събор „Род до род, корен до корен“

Вече 14 години под тази върба пръснатите по света жители на родопското село се събират на традиционния си събор „Род до род, корен до корен“. Те идват от Испания, Германия, Швейцария, Холандия, САЩ. Кметският наместник Туркян Гаази разказва, че всяка година на фестивала се възстановява някоя от старите традиции, типични за този край. Децата на стомановци, разпръснати по света, цяла година се готвят – учат стихчета, дори репетират по skypе, за да са подготвени за големия ден. Когато се върнат в Стоманово, нямат търпение да облекат народните носии, за да почувстват корените си.

На събора, под столетната върба пеят, танцуват, веселят се и споделят тъгата си по родния край.

Повече от 300 жители на Стоманово работят и живеят в чужбина. 120 от тях са в испанския град Барбастро. Стоян Узунов е един от тях.

Благодарение на социалните мрежи, останалите в родопското село баби и дядовци скъсяват разстоянието до своите разпръснати по света чеда. Те използват компютри, skypе за тях е като детска игра и се опитват да притъпят мъката си по липсващите деца и внуци. И чакат…. отново да дойде август, за да се съберат всички под столетната върба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05