Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„София комикс експо” ни въвежда в необятния свят на комикса

БНР Новини

Съюзът на българските художници се превърна в царството на комикса в столицата. Цветната изложба  е достъпна за посетители от 15 август до 15 септември, а официалното откриване предстои на 3-ти септември. Идеята на проекта „Дъга” е осъществена със Съюза на българските художници под патронажа на Софийска община – отдел „Култура”. Изложбата е международна и в нея участват художници от 18 държави.

Повече за нея ще научим от един от организаторите й – художника Петър Станимиров.

Каква е историята на комикса у нас?

Миналата година излезе една разкошна книга „Кратка история на българския комикс” от Антон Стайков и там е описано всичко, което се е случило в България. Българският комикс започва живота си някъде през 40-те години на миналия век и негови основоположници са Любен Зидаров и Александър Бешков. Тази година ще връчим за втори път годишната награда плакет „За принос в разпространението и развитието на българския комикс” на името на Александър Денков.

Какви са критериите за определяне на победителите, на които ще връчите тази награда?

Наградата за принос в българския комикс се връчва на един единствен човек и то за специални заслуги. До последния момент не се знае кой ще е той, така че ще се разбере чак на 3 септември. Имаше конкурс за млади български автори и на 3-ти септември ще раздадем наградите и на тях. Мога само да кажа, че и тримата наградени са момичета. На 4-ти и 5-ти септември ще има научна конференция, организирана също от проекта „Дъга”, БАН и Съюзът на българските художници, а от 8 до 13 септември ще има уъркшоп за деца и ученици. Записванията продължават до края на месец август. Изобщо доста новини има около „София комикс експо”.

Какво бихте казали на хората, които не знаят за списание „Дъга” и досега не са били на изложбата за комикси. Защо трябва да я посетят?

Тези, които ги интересува, предполагам, че вече са отишли, защото тя беше отворена за посещение на 15-ти. Тези, които не са – според мен комиксът е едно много сериозно изкуство и ние специално на тази изложба сме поканили едни от най-добрите художници. Има 6 национални селекции. Това означава, че 10-те най-добри художници на 6 държави участват в „София комикс експо”, а например селекцията, която съм направил аз е на художници от Австралия, Аржентина, САЩ, Гърция, Франция изобщо много сериозни автори. Има специална селекция на нашия колега от Франция – Виктор Кълвачев, който е поканил едни от най-известните художници в Щатите и във Франция. Има специално участие на холандски художници, както и участие на Музея на комикса в Брюксел. Ще бъдат представени най-добрите автори на графични новели. Според мен е много атрактивна и интересна изложба и си заслужава всеки човек, който се интересува изобщо от култура да я посети.

Холивуд създава хитове по списание „Марвел”. Има ли интерес от български или чуждестранни продуценти на комикси към истории от българските комикси и може ли да очакваме скоро анимация по български комикс?

Преди няколко месеца във фейсбук на нашата страница прочетох, че едно студио е решило да прави комикс по излизалия в „Дъга” „ЕЛО – Екип за ликвидиране на опасности” на нашия колега Димитър Стоянов-Димо. Затова очакваме в скоро време фантастика от български автор.

Има ли поле за професионална изява на художници, които се занимават с комикси или това засега е само хоби?

В България нямаме периодични издания.  Ние самите художници издаваме от време на време по някой албум и това е много жалко. България се нуждае от едно периодично издание с комикси. Слава Богу повечето от младите ни колеги работят за чужбина, благодарение на интернет връзките с целия свят се осъществяват бързо. За предпочитане е да има и български издания. Надявам се, че това, което ние правим от няколко години – проектът „Дъга” като организация да привлече издатели.

Снимка: „София комикс експо”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25