Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какви идеи отива България на срещата на върха на НАТО

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Назначено от президента с основна задача да подготви предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, служебното правителство на България обяви като важен приоритет и подготовката на страната за срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември. Дни преди срещата, Министерството на отбраната публикува документ, наречен „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана”. Въз основа на него ще се изработва национална програма за участието в Атлантическия съюз и в европейската отбрана, която да обсъжда следващият парламент. Очевидно е обаче, че изложените във визията тези ще са ръководно начало за участието на българската делегация на предстоящата идната седмица среща на върха на НАТО.

„Визия 2020” определя Русия и нейната политика като риск за националната сигурност. Според служебното правителство, разположена в Югоизточна Европа и Черноморския регион, днес България попада в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност, а тенденциите за тяхното развитие не предполагат подобряване на ситуацията в средносрочен и дългосрочен план. Кризата в Украйна, разположена на североизток, кабинетът отдава на амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство. Същевременно той смята, че засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия провокира отбранителните способности на България . Активното пропагандиране на руската политика в страната, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или пък на недържавни организации, „Визия 2020” дефинира като информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакуваща директно националните демократични ценности, дух и воля. Като основен риск за България е посочена новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право. Националните отбранителни способности според визията се влошават допълнително от изострянето на отношенията между Москва, от една страна, и Киев, ЕС, САЩ и НАТО, от друга, което поставя на огромно изпитание националната икономическа и енергийната сигурност. Като заплахи за сигурността от югоизток и юг документът посочва кризисните процеси в Близкия Изток и Северна Африка, като се изключва вероятността лица от криминалния контингент или членове на терористични организации да се възползват от регионалната нестабилност и миграционните потоци и да проникнат в България. Като потенциални рискове на запад визията определя забавянето на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани и съществуващата там етническа и религиозна нетърпимост.

Изхождайки от дефинираните заплахи, кабинетът смята, че парите за отбрана трябва да се инвестират в превъоръжаване, защото в момента България не разполага с военен ресурс, който да гарантира ефикасно сигурността в бързо променящите се предизвикателства на съвременната стратегическа среда. В този контекст „Визия 2020” отстоява, че от 2015 до 2020 година военният бюджет трябва да се увеличава с 0,1% от БВП, така че през 2020 г. да достигне 2,0%.

Още необсъдена в кабинета, „Визия 2020” предизвика енергични коментари в националните медии, някои от които съпроводени с критични нюанси. В-к „Труд” поставя в заглавие, че „Ракети заради Русия иска министър Шаламанов”. А в-к „Дневник” коментира, че Министерство на отбраната официално е обявило Русия за заплаха за сигурността на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05