Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Петров се отправи към небесните селения

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 94-годишна възраст ни напусна големият български поет, преводач, драматург и сценарист акад. Валери Петров. Той е автор на редица стихосбирки, пиеси за деца и възрастни, на сценарии за филмите „На малкия остров”, „Слънцето и сянката”, „Рицар без броня” и др. „Негово съвършенство” го наричат колегите му по перо заради умението да поднесе по лек, увличащ и изненадващ начин житейските си наблюдения. Зад тази лекота обаче се крият тежък труд и безпощадна самовзискателност.

Истински майстор е той в не по-малко тежкото изкуство на превода, при това от пет езика – творби на знакови автори като Гьоте, Киплинг, Жак Превер, Блок, Пастернак, Джани Родари. Безспорен подвиг е поетичният му превод на драматичните произведения и сонетите на Шекспир. „Лингвистичният гений на Шекспир стана щастливо предизвикателство към едно сходно дарование. Валери Петров измъкна този изключителен автор от „класиката”, показа ни го такъв, какъвто е – преливащ от жизненост – твърди известният български англицист проф. Александър Шурбанов. Какво е изпитвал Валери Петров, превеждайки британския гений – ето какво сподели преди време за Радио България той:

„Преди всичко трудностите, разбира се, но и огромното щастие да съучаствам в неговите дълбоки прониквания в страстите на човека, в борбите вътре в душата между добро и зло. Преводачът изпитва щастието да предава, когато това му се удава, искрящия хумор и невероятната поетичност на този голям писател. Изобщо, великото удоволствие от разговора с един гениален драматург и поет. И, ако щете, в същото време, тайната радост от това да го чувства него, великия човек, човек като себе си, в края на краищата.”

Своеобразно обяснение в любов към детската аудитория са пиесите на Валери Петров „Пет приказки”. „Работата с децата е много радостна и затова, че човек, пишейки за тях, тъй като техните сърчица са чисти, и той, ще не ще, е принуден да се събуди с най-чистото в себе си, връща се към детството и преживява дни на младост, на детска радост. Това е много хубаво чувство.”

Валери Петров признава, че т.нар. реалистичен театър, който възстановява действителността такава, каквато е, не му харесва. Че за него сцената е по-скоро площадка за излитане на фантазията. Творчеството му е пронизано от човечност и жажда за справедливост, от умението да види и красотата, и страданието, да се бори за повече хуманност в объркания ни свят.

Поетът е носител на много отличия. Сред тях са държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”, голямата награда за литература на Софийския университет, отличието „Сирак Скитник” на Българското национално радио. През миналата година той получи наградата Европейски гражданин на ЕП за принос към българската култура и разбирателството между нациите.

Почивайте в мир, Ваше Съвършенство!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45