Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикални събития на „Празници на изкуствата Аполония 2014”

БНР Новини
Камерен ансамбъл „Софийски солисти”
Снимка: личен архив

На 28 август в Созопол се открива 30-ото издание на „Празници на изкуствата Аполония”. Неговите организатори са доказали във времето, че културата във всички нейни измерения не спира да се развива, продължава да разширява своите граници. На този форум, по традиция, показват своето майсторство не само най-изявени български интелектуалци, но и световноизвестни личности от различни сфери на изкуствата.

Тази година музиката заема специално място в отбелязването на празниците в красивото черноморско градче. Публиката ще може да се наслади на някои от най-добрите български музиканти от класическия, оперния, фолклорния, поп и джаз жанр. Затова събитието се открива и с концерт под надслов „Българската душа в музиката”. За него повече ще разкаже Пламен Джуров – диригент на камерен ансамбъл „Софийски солисти”:




„Трийсет години „Аполония” в толкова променливо време, за мен е творчески подвиг – разказва за Радио България Пламен Джуров. Той се случва благодарение на солидарността на всички артисти, които участват в този процес. Аз лично много ценя факта, че в туристическия сезон има толкова мащабно и разнообразно културно събитие. Тук, в Созопол, в момента е пълно с родни и чужди летовници, интересуващи се от програмата на фестивала. Ние откриваме форума с концерт, озаглавен „Българската душа в музиката”. Идеята за името е на неговия директор Маргарита Димитрова. На този концерт ние показваме голяма част от многообразието на музиката ни. Присъствието на Марин Големинов със знакови за неговото творчество произведения на това трийсто издание е важно. Представяме ги в адаптиран за ансамбъла ни „Софийски солисти“ вариант. Песни от друг български автор – Красимир Кюркчийски, ще бъдат изпълнени от народния хор „Космически гласове”. Нашумелият в последно време композитор Георги Андреев прави премиера на три свои творби. Теодосий Спасов също представя нови авторски композиции. Интересни са и солистите през тази първа вечер. Ирена Петкова, солист на операта в Словения, гостува специално за фестивала. Пъстра е програмата, която ще чуе публиката и от цигуларя Минчо Минчев – произведения от композиторите Михаил Пеков и Георги Златев Черкин ще впечатлят публиката. Казано накратко, в рамките на няколко творби, изпълнени на 28 август, всеки слушател може да добие представа колко е богата нашата музика. Толкова, че човек да си каже, колко е богата българската душа.”

И на това издание музикалната програма се очертава да е жанрово разнообразна. Тя представя както няколко нови проекти, така отбелязва и творчески юбилеи.

На 2.09 почитателите на класическата музика ще чуят сонати от Л. ван Бетовен, К. Дебюси и Ц. Франк, благодарение наобичаните от родната публика Веско Ешкенази /цигулка/ и Людмил Ангелов /пиано/, който дни по-късно, на 5.09 ще изнесе и самостоятелен рецитал.

В концертния афиш на 30-ото издание на фестивала „Празници на културата Аполония“ са още Виктор Чучков /пиано/, Стефан Хаджиев /виолончело/, както и много други музиканти, които разнасят българския талант по света. Оперният жанр ще мине под отбелязването на 100-годишнината от рождението на Борис Христов. В негова чест ще пее Кирил Манолов – тазгодишният победител в конкурса, носещ името на великия бас. В памет на друга оперна легенда – Никола Гюзелев, ще има концерт с участието на Николай Кърнолски, Юлиян Константинов и Мариан Йованоски от Македония.

Както всяка година, и сега има запазено място за поп музиката. Владимир Ампов-Графа и Михаела Филева са част от артистите, които ще забавляват феновете на поп културата в Созопол. Разбира се, какво е „Аполония” без джаз. Затова ще се погрижи Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев, триото на пианиста Живко Петров – JP3, както Камелия Тодорова и Васил Петров.

Примата на българската забавна песен Лили Иванова също е дала заявка да даде своя принос към фестивала. Заедно с „Аполония”, юбилеи ще отпразнуват и три формации: Б.Т.Р., които навършват 20 години, „Акустична версия” – връстници на празниците в Созопол, и ансамбъл „Пирин”, който става на 60 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10