Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Атанасова представя песни от родния си край

СнимкаСлънчева и винаги усмихната – такава е народната певица Ралица Атанасова. Израснала с фолклора на своя роден край, тя години наред събира и изпълнява песните му. Наскоро Ралица издаде своя първи албум, който носи нейното име. Ето какво сподели тя за него:

„Песните, които записах в този диск, са от северняшката фолклорна област, по-точно от Средна Северна България – районът около Плевен. Има и от Габровския регион. Дискът съдържа тринайсет песни с характерния за северняшката музика ритъм. Преобладават бързите, което е често срещано за областта. Като съдържание са различни – трудови, любовни и хумористични. Целта ми е северняшката народна музика да достигне до повече хора, защото ми се струва, че доста време тя остава на заден план. Фолклорът винаги е присъствал в семейството ми. Моят прадядо бе кларинетист и ръководеше духовата музика на селото. Баща ми доскоро свиреше на акордеон, тъй че може да се каже, че съм израснала с музика. Песните, които включих в диска, съм събирала през годините. Някои от тях научих още в детска възраст, а други – при срещите ми с хора от моя край. Голяма част от аранжиментите им са дело на Петър Миланов. Много благодаря на всички мои приятели, които дадоха най-доброто от себе си, за да се осъществи този диск. Надявам се по-нататък да имам възможност да запиша още северняшки фолклор.”

Въпреки че завършва езикова гимназия, Ралица Атанасова избира фолклорната музика за свое призвание в живота. Още като дете става част от народния хор към детско-юношеския ансамбъл „Нашенчета” в Плевен. Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, със специалност дирижиране на народни хорове и ансамбли при проф. Василка Спасова. След това тръгва в малко по-различна посока – започва работа като преподавател по народно пеене. От 2001 г. пее в хора на ансамбъл „Филип Кутев”. Ралица Атанасова разказа за опита и положителните емоции, които преживява в престижната формация:

„Ансамбъл „Филип Кутев” е много приятно място за работа. Щастлива съм, че имаме хубави взаимоотношения с моите колеги. Диригентът ни, г-н Георги Генов, е изключителен професионалист. Знае как да работи с народен хор и да изкара най-доброто от него. Предстои ни откриването на новия сезон с концерти в летните театри на Варна и Бургас на втори и трети септември. Ансамбълът много допринесе за израстването ми като певец и музикант.”

На въпроса с какво се отличават песните от родното й място, в сравнение с тези от други области на България, Ралица отговори:

„Северняшката музика е характерна със своето метроритмично богатство. Тук присъстват всички размери и техните разновидности, особено при хорàта. Това е нещо, което не се среща никъде по света. Чужденците са привлечени от тази разнообразна ритмика и от красивите мелодии. Надявам се интересът към българската фолклорна музика и занапред да е все така силен.”

Снимка: личен архив

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10