Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На изборната сергия – нищо ново... Кой ще спечели, ако суверенът се разсърди и отиде за гъби?

БНР Новини
Димитър Димитров и Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

Кой ще пази честността на изборите?

Граждански борд към Министерския съвет ще се следи дали изборите са прозрачни и честни. „Такъв тип обществена организация едва ли може да гарантира честни избори. Изборите могат да бъдат толкова честни, колкото позволява законодателството, толкова прозрачни, колкото това законодателство бъде приведено в изпълнение от изборната администрация. Тъй като е добре винаги да има повече хора, които следят как се спазва законодателството, се създават различен тип формати като Гражданския борд, или Гражданския съвет към ЦИК“, каза в интервю за Радио България политологът Димитър Димитров – член на борда. Той обяснява спецификата на двете формации – към Министерския съвет и към ЦИК. Димитър Димитров ще използва този формат, за да постави отново на дневен ред въпроса, който години наред българите по света чакат да бъда решен – обособяването на Изборен район – чужбина. Политологът има свое обяснение защо в сравнение с 2013 г. участващите в изборната борба партии са намалели чувствително. От него ще научите колко гласа са необходими, за да може една политическа формация да влезе през главния вход на сградата с надпис „Съединението прави силата“. И още – кой има полза от „мъртвите души“ в избирателните списъци.




Димитър Ганев: Без изненади в кандидатските листи на участващите в изборите партии и коалиции

До 2 септември участващите в предсрочните парламентарни изборите партии и коалиции трябва да регистрират своите кандидатски листи в ЦИК. По-голямата част от тях вече бяха официално представени. „Напълно логична и без изненада подредба на листите на по-големите партии”, каза в интервю за Радио България политологът Димитър Ганев. Той коментира претендентите за депутатските кресла, представени от участващите в изборната борба политически формации. Политологът анализира причините, довели до липсата на изненади в подредбата на листите. Оказва се, че суверенът отново трябва да гласува за тези, срещу които протестира. Димитър Ганев прогнозира, че това би довело до ниска избирателна активност, от която могат да спечелят само формациите с твърди ядра.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30