Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасността от болестта „син език” няма да отмине скоро

БНР Новини
Снимка: архив

Разразилата се в средата на август епидемия от болестта „син език”  при преживните животни няма скоро да отмине, твърдят експертите от Българската агенция по безопасност на храните. Предстои нова, трета силна вълна на заболяването "син език" прогнозира проф. Бойко Ликов, директор на Центъра за оценка на риска в агенцията. По думите му затихване може да се очаква едва към ноември т.г.

Към 20 август в страната имаше над 3000 измрели овце и кози вследствие на заразата, разнасяна от комари. Организациите на животновъдите у нас изчисляват преките и косвени загуби от епидемията на над 100 млн. лв. Проблемът е не само в преките загуби от умрели животни, които ще бъдат компенсирани по пазарни цени. Но и в загубите, които браншът ще претърпи от забраната, която се въвежда в такива случаи за износ на живи животни и тя се простира 6 месеца след ликвидиране и на последното огнище на заболяването. Т.е. следващата кампания за износ на агнета – основно перо за доходи, е също загубена.

Животновъдите са гневни. Те внесоха сигнал до прокуратурата и поискаха разследване за „престъпно бездействие”, тъй като държавата е реагирала едва месец след първото огнище на болестта.Още през май т.г. Европейската агенция по безопасност на храните EFSA предупреди  за сериозни предпоставки за разпространяването на вирусите, причиняващи болестта син език и инфекцията „шмаленберг” в България. Властите у нас обаче не реагираха навреме. Едва към края на юли бившият министър на земеделието Димитър Греков поиска от МС 800 хил. лв. за превантивна дейност. Получи обаче едва половината. „Не му дадоха тези под един милион лева тогава, а сега държавата ще трябва да се бръкне със над 100 млн. лв. за обезщетения и ваксини”, коментира Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. На страната ще са нужни към 2,5 млн. ваксини, колкото е броят на отглежданите преживни животни. Кампанията по ваксиниране ще може да започне догодина напролет. Очаква се ЕК да отпусне половината от нужните за ваксини средства. Държавният бюджет вече отпусна своя дял от около 3 млн. лв.

За последен път зараза от „син език” бе констатирана в България през 1999 г., но бе бързо ликвидирана. Сегашната вълна обаче ще бъде по-упорита. Първо защото са налице изключително благоприятни климатични условия за развитие на комари – топло време и валежно лято. И второ поради забавената реакция на властите. „Този  път разпространението на болестта е почти повсеместно и най-вероятно напролет все още ще си имаме „син език”, предполага проф. Ликов.

На път е да се окаже вярна и прогнозата на EFSA за опасност от друга инфекция по животните у нас, носеща името „шмаленберг”.  Заболявания от нея вече са регистрирани в съседна Сърбия, а също и в Гърция и Турция. Да се надяваме, че този път властите ще бъдат на място и ще предпочетат превенцията пред скъпото последващо лечение.

България досега винаги е била надеждна граница на ЕС по отношение спиране на многобройните заразни болести по животните, които идват най-често от Азия през границите ни с Гърция и Турция. С изключение на периодите на политическа нестабилност, като последната година, когато изпълнителната власт до голяма степен е блокирана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45