Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерт на сцената на Античния театър в Пловдив започва „Есенният салон на изкуствата”

Снимка: архив

Къде може да се насладим на едно място на най-различни изложби, танци, театрални спектакли, музикални изпълнения от забавния и сериозния жанр, представления на илюзионисти, циркови артисти и много други? Отговорът е Есенен салон на изкуствата, а мястото е Пловдив. Тази година многобройните изяви започват още с настъпването на месец септември и приключват чак на празника на будителите – 1 ноември с Международния фестивал на китарата. Откриването е на 2 септември с концерт на симфоничния оркестър на Държавна опера Пловдив. Музикалният директор на състава Диан Чобанов лично е поканил виртуозните цигулари, които публиката ще види и чуе на сцената на Античния театър. Ето какво разказа той:
Ще започна с Кристоф Конц – водач на втори цигулки във Виенската филхармония. Аз лично съм работил с него, както в България, така и в Австрия. Той е много интересен млад музикант с невероятна кариера. Още като дете е участвал в холивудската продукция  „Червената цигулка“. Едва 18-годишен спечели мястото си във Виенската филхармония. Прекрасен млад изпълнител е, с много силно присъствие на сцената. Освен него публиката на Античния театър ще види и Марио Хосен. Цигулар с прекрасна солистична кариера, той е и професор в Нов български университет. С него се познаваме още от ученическата скамейка. Имали сме не една съвместна изява в България и чужбина. Общо пет са изпълнителите, които ще свирят през тази вечер. Те ще се изявят и поотделно, и в концерти за две и повече цигулки. Едва на 12 и 14 години, братята Александър и Мартин Зайранови са „младши студенти”  в класа по цигулка на проф. Марио Хосен. Въпреки крехката си възраст, двамата са лауреати на престижни национални и международни конкурси.За мен е много интересно, че ще музицирам с тях, не съм имал това удоволствие до момента, но съм чувал само положителни отзиви. Пловдивската публика ги обича, защото познава таланта им. В този букет от виртуози на цигулката има и една млада дама – Жаклин Прайс. Тя е студентка на проф. Марио Хосен. Двамата ще изпълнят Концерт за две цигулки в ре минор от Йохан Себастиан Бах. Очертава се много свежа и празнична програма, подходяща за откриването на формат като „Есенен салон на изкуствата”.

Освен концерта с виртуозите на цигулката, полезрението на маестро Диан Чобанов е насочено и към още една мащабна изява:

Друго важно за мен събитие, е постановката на операта „Аида” от Джузепе Верди (7 септември). Спектакълът ще се играе на сцената на Античния театър и също е част от програмата на „Есенен салон на изкуствата“. Това ще бъде второто представяне на операта в този прочит. Премиерата се състоя на фестивала „Opera open”, тук в Пловдив. Театърът бе пълен до краен предел – 2500 души. Естетиката на режисьорката Нина Найденова визуално е много изчистена. Пространството, което предлага сцената на Античния театър, е изцяло усвоено. Радвам се, че ще имам честта да дирижирам тази постановка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14