Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Тодорова: МВнР много сериозно се отнася към задължението да се осигурят условия на всички български граждани от чужбина да гласуват

БНР Новини
Снимка: МВнР

Министерството на външните работи много сериозно се отнася към задължението да организира изборите извън страната и да съдейства за прозрачен и демократичен начин за организиране на вота, при който да се осигурят условия на всички български граждани, които са заинтересувани, да гласуват. Това е категоричната позиция на зам.-външния министър Катя Тодорова, която ръководи Работната група в Министерството на външните работи за организация на парламентарните изборите в чужбина на 5 октомври. В специално интервю за Радио България тя представи усилията, които полага нашето външно ведомство за улесняване на изборния процес в чужбина.

Към този момент се очаква да бъдат открити 360 секции по света. Тъй като в изборния процес участва и приемащата страна, зам.-министър Тодорова информира, че към момента има съгласие от 63 държави, и с уведомителен, и с разрешителен режим, за провеждането на извънредните парламентарни избори на тяхна територия. Германия е една от държавите с разрешителен режим. Бе изпратена вербална нота до Федералното министерство на външните работи с искане за разрешение за разкриване на избирателни секции на територията на ФРГ в дипломатическите и консулските представителства в Берлин, Мюнхен и Франкфурт, както и в офисите на почетните консули на Република България в Хамбург, Дармщат, Магдебург и Щутгарт. В съответствие с исканията на Временните обществени съвети на българите в чужбина, българското посолство поиска допълнително – по изключение, и разрешение за разкриване на избирателни секции в Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург и Фрайбург. Зам.-министър Катя Тодорова заяви, според последната информация от нашето посолство, че предстои да ни бъде дадено разрешение за всички поискани места. Това се случва за първи път. Макар и още очакван, това ще бъде успех, с който се увенчават усилията и на Временните обществени съвети на българите в чужбина, и на Министерството на външните работи. Този факт зам.-министър Тодорова посочи като пример за добро взаимодействие с нашите сънародници по света.

Г-жа Катя Тодорова беше любезна да отговори на въпроси, зададени чрез Радио България от българи от чужбина, свързани с изборния процес.

Цялото интервю със зам.-министър Катя Тодорова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35