Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Тодорова: МВнР много сериозно се отнася към задължението да се осигурят условия на всички български граждани от чужбина да гласуват

БНР Новини
Снимка: МВнР

Министерството на външните работи много сериозно се отнася към задължението да организира изборите извън страната и да съдейства за прозрачен и демократичен начин за организиране на вота, при който да се осигурят условия на всички български граждани, които са заинтересувани, да гласуват. Това е категоричната позиция на зам.-външния министър Катя Тодорова, която ръководи Работната група в Министерството на външните работи за организация на парламентарните изборите в чужбина на 5 октомври. В специално интервю за Радио България тя представи усилията, които полага нашето външно ведомство за улесняване на изборния процес в чужбина.

Към този момент се очаква да бъдат открити 360 секции по света. Тъй като в изборния процес участва и приемащата страна, зам.-министър Тодорова информира, че към момента има съгласие от 63 държави, и с уведомителен, и с разрешителен режим, за провеждането на извънредните парламентарни избори на тяхна територия. Германия е една от държавите с разрешителен режим. Бе изпратена вербална нота до Федералното министерство на външните работи с искане за разрешение за разкриване на избирателни секции на територията на ФРГ в дипломатическите и консулските представителства в Берлин, Мюнхен и Франкфурт, както и в офисите на почетните консули на Република България в Хамбург, Дармщат, Магдебург и Щутгарт. В съответствие с исканията на Временните обществени съвети на българите в чужбина, българското посолство поиска допълнително – по изключение, и разрешение за разкриване на избирателни секции в Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург и Фрайбург. Зам.-министър Катя Тодорова заяви, според последната информация от нашето посолство, че предстои да ни бъде дадено разрешение за всички поискани места. Това се случва за първи път. Макар и още очакван, това ще бъде успех, с който се увенчават усилията и на Временните обществени съвети на българите в чужбина, и на Министерството на външните работи. Този факт зам.-министър Тодорова посочи като пример за добро взаимодействие с нашите сънародници по света.

Г-жа Катя Тодорова беше любезна да отговори на въпроси, зададени чрез Радио България от българи от чужбина, свързани с изборния процес.

Цялото интервю със зам.-министър Катя Тодорова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически..

публикувано на 23.03.24 в 08:47

През август в София ще дойде нов посланик на Обединеното кралство

Натаниъл Копси е назначен за посланик на крал Чарлз Трети в Република България, наследявайки д-р Роб Диксън, който ще премине на друга длъжност в дипломатическата служба, се казва в прессъобщение на британското посолство. Посланик Копси ще..

публикувано на 22.03.24 в 16:35

По съседски: Събития с балкански адрес

Дачич благодари на Русия за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия Двустранните отношения между Сърбия и Русия са на високо равнище въпреки многобройните предизвикателства. Това беше констатирано на среща между сръбския..

публикувано на 22.03.24 в 10:35