Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да разкрием неизвестните съкровища на България – Даниела Димитрова за другото лице на туризма

БНР Новини
Снимка: Албена Безовска

„Най-добрият път за икономическото развитие на страната ни е туризмът. Но всичко, което предполага развитието на този бизнес, трябва да се прави с познание, последователност, дългосрочно планиране. И не на последно място – с любов”, убедена е Даниела Димитрова, основател и ръководител на сдружение „Нашата красива България”. То е създадено през 2008 г. с идеята да обедини усилията на специалисти в различни области. „Нашата България е красива, но всички ние непрестанно трябва да работим в две основни посоки - да съхраняваме богатствата, които има тя, и с радост и гордост да ги показваме на нашите гости от цял свят” – казва още тя.

Снимка„Ако всички ние се обединим – министерства, местна власт, всеки собственик и служител, можем да направим много. България е красива, но трябва да се постараем да разкрием нейните съкровища. Да направим така, че хората да преживеят два дена, дори само два часа, но те да са незабравими, да се влюбят в страната ни и да мечтаят да се върнат. Това наистина не зависи от друг – само от нас. През годините, в които ръководя проекта, успяхме да привлечем някои от най-добрите специалисти – архитекти, инженери, художници. Работим в много близко сътрудничество с кметовете и представителите на местната власт. Tази година съм насочила усилията си в красивия планински курорт Банско – отскоро съм собственик на хотел и механа, която пресъздава атмосферата на старинен хан. Моята идея, която вече превръщам в реалност – да предложим своеобразен туристически продукт на нашите гости, съчетаващ посещение на планински местности, културни и исторически забележителности, национална кухня и приятни изненади. Между хотела и механата разстоянието е стотина метра. Организирали сме „транспорт” – пъстра каручка, украсена с шарени черги и възглавници... А в механата ги очаква вкусна храна и жива музика.”

Първите, поканени да дадат старт на проекта в Банско, бяха музикантите от прочутия оркестър „Ъндърграунд”. Сега там звучи оригиналния местен фолклор в изпълнение на „Банските старчета”, женската група „Бабите от Банско” и др. „Храната доставяме от местни ферми, всичко е местно производство – козе сирене, месо, зеленчуци. Искаме да стимулираме малкия и среден бизнес. Това е още една от задачите ни” – продължава г-жа Димитрова. Тя е инициатор и организатор на още няколко значими събития, които засега само косвено се свързват с туризма – фолклорен фестивал в екорезерват в Северна България, форум на комедийния театър и др. Предстои и поредица от музикални събития, които ще обогатят културния календар на Банско.

Снимка„Имаме много добри контакти с Русия, Центъра на промишлеността на Република България в Москва, посолството, с хора, които споделят нашите идеи. С тяхно съдействие през октомври сме поканили една руска група, доста актуална в момента в Русия – Mystic Rose ("Мистик роуз"). Музикантите имат много фенове, част от тях ще пристигнат с групата. Ще се постараем да им покажем не само Банско и планината, но и други паметници на културата, разположени наблизо. Гостуването на групата е само начало на цяла поредица джаз и поп концерти, които ще организираме в Банско през цялата година.

Една от сериозните дейности, с които сме се заели, е реставрация на наши светини. Най-лесно е като дойдат туристите да ги заведем в най-посещаваните места – Рилския манастир и други свети места, превърнали се в притегателен център за посещения. Поставили сме си задача да откриваме и възстановяваме неизвестни български паметници на културата. Да покажем, че проектът „Нашата красива България” наистина изпълнява своите идеи. Имаме годишна програма, в която, заедно с църковните настоятелства, кметове и др. набелязваме старинни църкви и манастири, подготвяме проектобюджет. Работим много добре с българските институции. Нашият проект е подкрепен от Министерството на икономиката и туризма. И това е изключително важно – така нашите идеи се превръщат в реални действия.”

Снимки: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50