Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна Нощ на музеите и галериите в Пловдив

БНР Новини
Снимка: www.explore-bulgaria.net

Истински културен бум очаква пловдивчани и гостите на града в Нощта на музеите и галериите в Пловдив. И по-точно: над 120 събития в над 90 локации с участието на повече от 500 артисти от Пловдив, страната и чужбина. Градът, избран от международно жури за Европейска столица на културата през 2019 г., сега ще празнува десета годишнина на Нощта. На 12 и 13 септември за любителите на арт изкушенията се открива пребогат избор от изложби, концерти, театрални представления, пърформанси… На 12-и се представят традиционни участници като Историческия и Етнографския музеи, както и много галерии – посочва в интервю за Радио България Адрияна Михайлова, PR мениджър на арт маратона. И още:

Като акцент в тази програма бих дала пример с това, че тази година Френският културен институт за пръв път се включва в събитието с една изложба, която ще бъде представена в Градската художествена галерия. В нея съвременни френски артисти показват своите интерпретации на творчеството на Марсел Дюшан – художник и теоретик на модерното изкуство. Изложбата е наречена „Кутия в куфар”. Друг интересен момент в програмата „Музеи и галерии” е участието на Историческия музей, който ще представи за първи път пред широка публика четири свои експозиции, адаптирани за незрящи. Етнографският музей пък ще се включи със салон за ретропрически, където всеки посетител може да отиде и да си направи такава прическа. Музеят на авиацията ще има интересни авиодемонстрации, включително летене с балон.

В програмата на Нощта тази година участват и нови арт пространства – например галерии в квартал „Капана”, който се оформя като нова локация на творческите индустрии в Пловдив. На 13 септември пък акцентът е главно върху изпълнителските изкуства с програмата „Култура и клуб”. Драматичният театър в Пловдив ще предложи аудиовизуално шоу, изнасяйки случващото се на сцената върху своята фасада. Така то ще бъде видяно от допълнителна публика – тази от улицата.

В тази програма „Култура и клуб” ще има много концерти, – допълва Адрияна Михайлова - Радио Пловдив е много активен участник в нея. Ще има Jazz Radio Night, организирана пред сградата на Радиото в Пловдив. И още: концерт на Теодосий Спасов в двора на Драматичния театър. Много клубове и барове ще предлагат музикална програма. Читалища също ще се включат със свои прояви. В рамките на програмата „Култура и клуб” ще бъдат открити нови културни пространства, посветени на съвременното изкуство.

Третата основна програма в арт маратона пък е наречена „Град и публични пространства”. Тя обхваща както 12-и, така и 13-и септември с много пърформанси, изложби и най-разнообразни събития в градската среда. В тази програма например фондация „Изкуство, дела и документи” с помощта на български и чуждестранни артисти предлага нов поглед към шест локации в т.нар. алтернативна карта на Пловдив. Става въпрос главно за обекти от миналото, като просторните тютюневи складове или кино „Космос”, които се превръщат в сцена на интересни художествени проекти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25