Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Аврамов: Всеки разговор за диверсификация и енергийна независимост е празен брътвеж

Пет партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и „България без цензура”, са най-вероятните участници в следващия парламент след предсрочните избори на 5 октомври. Това сочи последно проучване на социологическата агенция „Алфа рисърч”. Макар за момента Социалистическата партия да запазва прогнозните си резултати от май, наказателен вот срещу нея не е изключен и той ще е в полза на ГЕРБ и други партии. Възможно е също така в следващия парламент да влязат и по-малко партии, както и да има размествания в последния момент, особено при формациите, които са около бариерата за влизане в парламента.


Какво разместване е възможно и коя от партиите може и да не премине 4-процентната бариера? – отговорът от политолога Димитър Аврамов.

Трудно е да каже човек, коя от партиите около бариерата може да остане под нея. Реформаторският блок изглежда по-сигурен от гледна точка на преминаването на бариерата, но само изглежда. Не е ясно какво ще се случи. В последните години става доста по-трудно за малките партии и за партиите на бариерата от 4%, защото в обществото има усещане за несигурност, а тогава обикновено големите политически партии, които създават усещане, че могат да гарантират стабилност на обществените процеси, получават повече доверие.

В следващия парламент се очертава дясноцентристко мнозинство. На фона на предишния, заявяван като експертен кабинет, но с ляв мандатоносител, какви промени могат да се очакват в политиката на следващото правителство във вътрешно, но и във външнополитически аспект?

Във вътрешнополитически план има сериозни проблеми, които не са решавани от години. Имаме сбъркан модел на устройство на енергийната сфера с държавен монопол, който е безотговорен към пазара и политиците го използват като финансов буфер. Имаме квази-социалистически модел на функциониране на здравната система. Сходни са нещата в образователната сфера“, отбелязва Димитър Аврамов. Според него, ако не се направят реформи в тези сфери, те ще продължават да увеличават разходите си и ще източват националните ресурси. Задачата на едно дясноцентристко правителство е да има много прост и ясен план как да намали разходите в тези сфери и да ги направи по-ефективни.

По отношение на международната политика – България на първо място няма ясна представа каква страна е. Очевидно е, че формално сме член на ЕС и НАТО и това ни права западна страна на хартия, а в същото време се държим като издънка на бившия социалистически лагер с всякакви комплекси, остарели представи за света и международна политика, която не почива на националния ни интерес. Изгубени сме между Изтока и Запада и сме готови да отстъпваме пред всеки, който прояви някакъв натиск. И това няма да се промени скоро, защото не е въпрос на смяна на политически субекти във властта, а е въпрос на национален светоглед, категоричен е Аврамов.

Натискът, оказван от Русия, е широко дебатиран в общественото и медийното пространство, особено в светлината на проекта „Южен поток”. Като един от основните механизми за оказване на политическо влияние от страна на Москва е сочен именно енергийният натиск. Същевременно ключови европейски партньори на България продължават да преповтарят тезата за необходимостта да се прекрати енергийната зависимост на България от Русия. Как ще се развият нещата около проекта ”Южен поток” при следващото правителство?

За съжаление, България няма рационална позиция по проекта „Южен поток” и не очаквам да има такава. Ако българското правителство, което и да е то – независимо дали говорим за Тройната коалиция, на НДСВ преди това, на ГЕРБ или отишлото си на г-н Орешарски, искаха да има диверсификация на енергийните източници, вече щяхме да имаме завършени колектори и връзки с Гърция, Турция и Румъния. Такива очевидно няма работещи, отбелязва Аврамов. И допълва – При това положение всеки разговор за диверсификация и енергийна независимост е просто празен брътвеж. Българският национален интерес изисква проектът да бъде оценен много внимателно и да се види какво печели страната ни от съпътстващите дейности.

За това обаче е необходима една по-еманципирана позиция, тъй като стана ясно, че от руска страна са били предлагани дори законодателни промени в полза на проекта.

Русия не би трябвало да е в позицията да предлага законодателни промени на една страна-членка на ЕС с цел да обезпечи един проект, който е важен за нейната икономика. От друг страна, Русия е сериозна държава и може да си позволи да прави такива неща. България не е длъжна да се съобразява. Много е важно дали проектът е полезен за българската икономика. За съжаление, на проекти като „Южен поток” в страната ни се гледа много поляризирано и нацията ни буквално е разделена на „за” и „против”. В такава ситуация опитът показва, че обикновено винаги губим. Винаги взимаме неправилното решение, защото сме фокусирани повече върху политическите си пристрастия, отколкото върху рационалните ползи от един или друг мащабен проект.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45