Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телефонни и други измами дебнат българите

БНР Новини
Снимка: архив

Наскоро проведено журналистическо разследване, завършило с побой над телевизионен оператор, изведе отново на преден план темата за разнородните и изобретателни измамници, на които стават жертва българите. Един от центровете на тази „индустрия” е малкото градче Ветово, Русенско. Минаващите през него се изненадват от изникналите сред схлупените къщурки на циганската махала малки „палати” и паркираните тук и там луксозни автомобили. Казват, че в миналото ромите от Ветово изкарвали добре прехраната си с плетене на метални въжета за корабите. Но този поминък изчезнал и по-находчивите се преориентирали към печелене на пари от телефонни измами. Зарибяващите сюжети постоянно се актуализрат.

Сред евъргрийните е искането на пари от възрастни хора за неотложна операция на техен близък, който някъде далеч е катастрофирал и няма пари за спешно лечение. Чувайки плачещия глас в телефонната слушалка, паникьосаните старци почти винаги дават и последните си парици за спасението на своя мним близък. Някои, като в случая с доверчива бабка от Долна Оряховица, отиват и по-далеч – тя продала нива, за да плати исканата на няколко пъти обща сума от 22 400 лева. Напоследък се е появил нов сюжет. След като преди месец проблемната КТБ  престана да обслужва клиентите си, заваляха телефонни предложения за посредничество и отблокиране на дадена сметка срещу „скромна” комисионна за измамниците.

Само във Ветово са регистрирани към 400 участници в измамите според източници от МВР. В екипите имало хора с добри имитаторски данни, можещи да „плачат” по телефона като жена, дете или мъж. Разполагали с по 1000 карти на мобилни оператори и на ден можели да навъртят до 3000-4000 случайно набрани телефонни номера на потенциални наивници. Сред интернет обявите за транспортни услуги набирали своите пратеници, които да отидат до адреса на жертвата из цяла България и да приберат исканата сума.

Заради мащабите на тези измами главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил всички висящи дела срещу телефонните измамници от Русенско и Великотърновско да минат под специалния надзор на прокуратурата. Полицаите се оплакват, че последните промени в Закона на електронните съобщения са отнели  бързия достъп на МВР до данните от трафика по карти на мобилните оператори и вече няма как да засичат измамниците „по горещи следи”. „Присъдите за телефонните измамници трябва да скочат драстично до 15-20 г., като се спре прилагането на пробация. Без адекватни присъди телефонната мафия ще съществува вечно. По-сериозно с мошениците трябва да се заеме и комисията за отнемане на престъпно имущество”, коментират криминалисти.

Сред новостите в електронните измами напоследък са и появилите се фалшиви имейли от името на Националната агенция по приходите. В тези съобщения се иска даването на данни за банкова сметка, по която агенцията да върне надвзет данък. За кратко време над 500 души сигнализираха НАП за получени в електронните им пощи съмнителни имейли. Агенцията припомня, че никога не иска по електронен път каквато и да е информация, свързана с банкови сметки или с кредитни карти и винаги използва електронен подпис в кореспонденцията си, заяви говорителят на институцията Росен Бъчваров. Той добави, че вече има напредък по вътрешното разследване, което НАП води около тези фалшиви електронни съобщения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08